BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért esett nagyot a forint? - Újabb unortodox lépések csalódást kelthetnek

Az elmúlt héten nem jelent meg fontos országspecifikus hír, ezzel együtt a forint jelentősen gyengült a főbb fejlett piaci, és szinte az összes régiós devizával szemben. A hazai deviza a hét egészében (két erőtlen felértékelődési hullámtól eltekintve) gyakorlatilag folyamatosan gyengült, a hétfő 293 körüli nyitást követően péntek délutánra 296 fölé, és a nyomás ezen a héten sem enyhült: kedd délelőtt 300 közelébe szárnyaltak a jegyzések. Ezt követően kisebb korrekció következett – írják elemzésükben az OTP Bank közgazdászai.

A gyengülés okaként több tényezőt azonosíthatunk:

1. Továbbra sem egyértelmű, hogy a kormány megegyezésre jut-e az Európai Bizottsággal a vitás kérdésekben (bírók korai nyugdíjazása, az adatvédelmi ombudsman elmozdítása; az EB esetleg a következő fázisba léptetheti a december végén elfogadott jegybank törvénnyel kapcsolatos érdeklődését, a témában a napokban érkezik újabb állásfoglalás a Bizottságtól), ezért az IMF/EU forrásokhoz való hozzáférés még mindig bizonytalan. A kormányzat mindenesetre több ízben megerősítette, hogy törekszik a nézeteltérések rendezésére.

2. Jelentős a bizonytalanság a maastrichti deficitcélok elérését célzó intézkedésekkel kapcsolatban, amely lépések ahhoz szükségesek, hogy elkerüljük a jövő évre előirányzott, 495 millió eurónyi kohéziós forrás befagyasztását. Piaci értesülések szerint újabb „unortodox” lépések várhatóak, és ez nem mozdítja elő a befektetői bizalom erősödését. Az elmúlt hetekben lassan, de szinte folyamatosan emelkednek az állampapírpiaci hozamok (noha a külföldi befektetők által tartott kötvény állomány ismét történelmi csúcsra emelkedett), így mondhatjuk, hogy a forint gyengülése követte a kötvények ármozgását – hangsúlyozzák az OTP Bank elemzői.

Kiemelik, hogy az elmúlt hónapokban romlottak a globális gazdaság kilátásai. Elsősorban a Kína teljesítményével kapcsolatban erősödtek az aggályok, de ez eurózóna makroadatai sem adnak okot különösebb megnyugvásra. Az európai adósságválság rendezése egyelőre nagyon távolinak tűnik, és az utóbbi időben ismét hangosabbak a periféria országai költségvetéseinek fenntarthatóságával kapcsolatos figyelmeztetések, aminek következtében felfelé indultak a kötvényhozamok. Utóbbi folyamatot az EKB hosszú lejáratú likviditási tenderei sem tudták megakasztani. Mind a Fed, mind a Bank of England, mind az EKB azt kommunikálta legutóbbi kamatdöntő ülését követően, hogy a harmadik negyedév előtt nem következnek újabb „mennyiségi lazítás”-típusú lépések. Mindezek mellett múlt hét pénteken az USA-ból a vártnál jócskán gyengébb munkapiaci adatok érkeztek, ami a régóta felülteljesítő amerikai részvénypiacokon heves eladói hullámot okozott. Összességében azt mondhatjuk, hogy a külső környezet nagymértékben távolodott attól, amit támogatónak nevezhetnénk – vélekednek.

„Rövid távon nem számítunk a külső környezet olyan mértékű javulására, ami önmagában megfordíthatná a hazai deviza jelenlegi gyengülési hullámát, így a hazai hírek irányítják majd főként a befektetők kezét. Az előttünk álló két hétben az NGM eljuttatja Brüsszelbe a frissített konvergencia jelentést, amelyben lefekteti az EB által elvárt hiánycélok teljesítéséhez szükséges költségvetési módosító lépéseket. Ha a bejelentendő lépések az ortodox irányhoz való visszakanyarodás jegyében születnek majd, az támogathatja a forint árfolyamát. Ha további „unortodox” intézkedéseket jelent be a minisztérium, az könnyen csalódást kelthet” – mutatnak rá a közgazdászok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.