BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Templeton a magyar államadósságról: szeretjük, amit mindenki utál

Továbbra is jó befektetésnek tartja a Templeton a magyar államadósságot, a forint erősödésében is bízik, sőt az IMF-fel való tárgyalások miatt sem aggódik.

Szinte napról napra emelkedik újabb csúcsra, és most már a 4300 milliárd forintot is meghaladta a külföldi befektetők forint-állampapírállománya. A szakértők szerint ez kockázatos lehet, hiszen nehéz helyzetbe kerülhet az ország, ha a külföldi intézmények ezt a mennyiséget hirtelen el szeretnék adni. A vélhetően legnagyobb külföldi befektetőnek számító Franklin Templeton Investment viszont tegnap megerősítette, esze ágában sincs így tenni.

„Szeretjük a jó hosszú távú fundamentumokkal rendelkező eszközöket, és azt is szeretjük, amit mindenki utál. Magyarország pontosan beleillik az elképzeléseinkbe” – mondta a Bloomberg szerint Michael Hasenstab, a Templeton Global Bond Fund portfóliókezelője Szingapúrban újságíróknak. A szakembert az IMF és a kormány közötti tárgyalások döcögőssége sem aggasztja. Úgy vélekedik, a kormány pontosan azt teszi, amire az IMF kérte, legfeljebb némi súrlódás van a két fél között, a forint kilátásai pedig középtávon kifejezetten pozitívak. Hasenstab úgy látja, olyan strukturális reformokat hajtottak végre Magyarországon, amelyeket Európa nagy részében nem tettek meg, és példaként említette a nyugdíjkorhatár megemelését.

Valójában egyébként az IMF és a kormány között elég nehezen alakulnak a tárgyalások, Magyarország még novemberben fordult a valutaalaphoz, miután a forint árfolyama rekord­mélységbe süllyedt az euróval szembe, az állampapírunk minősítését pedig bóvli kategóriába sorolták. Öt hónap után viszont még mindig nem kezdődtek meg a tárgyalások, mivel a kormány nem tud megegyezni az Európai Unióval bizonyos jogszabályok módosításáról.

A magyar állampapírok mindennek ellenére jó befektetésnek bizonyultak az év eddigi részében a külföldi befektetők számára. A különböző állampapírok teljesítményét mérő Bloomberg/EFFAS indexek szerint a magyarországi szuverén hitelpapírokon lehetett az idén a legtöbbet keresni, 12 százalékos hozamot hoztak dolláralapon. Ebben szerepet játszott az is, hogy a forint a dollárral szemben mintegy 6-7 százalékot erősödött az idén, és az is, hogy az év elején 10 százalék fölött tetőző hosszú hozamok mostanra 9 százalék környékére süllyedtek.

A Templeton tulajdonában van például a 2022 júniusában lejáró mintegy 280 milliárd forint értékű kötvényeink 6,8 százaléka, ezeknek a hozama január 4-én 10,8 százalékos volt, jelenleg 9 százalék körül alakul. Az elemzők közül többen is arra figyelmeztetnek: a forint gyengülni fog, ez pedig csökkentheti a külföldi befektetők magyar állampapírokon elért hasznát. A Templetont ez sem zavarja: a magas hozamok miatt szerintük megéri ragaszkodni a papírokhoz.

Mindenképpen jó hír, hogy a Templeton megerősítette, hosszú távon megtartja magyar állampapírjait – kommentálta a nyilatkozatot Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. De azt is figyelembe kell venni, hogy a Templeton nem is tudna egykönnyen megszabadulni magyar állampapír-állományától, így elemi érdeke, hogy úgy nyilatkozzon róla, hogy megnyugtassa a befektetőket, és várhatóan kedvező irányba mozdítsa el az árfolyamokat. Michael Hasenstab, a Templeton Global Bond Fund portfóliókezelője szerint Magyarország pontosan beleillik az elképzeléseikbe

Világgazdaság - Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.