BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszapattant a forint, kockázatkerülési hullám indult

Ma a forintgyengülés jegyében telik a reggel, néhány negatív kicsengésű hír 290 felé tereli a kurzust - írja Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

EUR/HUF (287,00 – 290,50): Tegnap, ahogy szerdán is a 286,50-es szint ismét megálljt parancsolt a további forinterősödésnek, innen  rendre visszapattant az árfolyam magasabb szintekre. Csütörtökön a  kötvények másodpiacán minimális hozamcsökkenést tapasztalhattunk,  a CDS-felárunk szintén kis mértékben tudott már csak csökkenni 531-  ről 525 bázispontra. Ma a forintgyengülés jegyében telik a reggel,  néhány negatív kicsengésű hír 290 felé tereli a kurzust.

Tegnap este az  IMF közleményében az állt, hogy örülnek a fejleményeknek, ami a  kormány és az EU között történt, de a Nemzetközi Valutaalap várja a  konkrét lépéseket annak érdekében, hogy megindulhassanak a  tárgyalások. A spanyolokat leminősítette a S&P hitelminősítő intézet, melynek hatására kisebb kockázatkerülési hullám indult meg a  devizapiacokon. A forint mellett hasonló mértékben gyengül a korona, a  lej és a zloty is, ma esély mutatkozik a 290 feletti kereskedésre is, főleg,  ha a délutáni amerikai adatok gyengére sikerednek. 

CHF/HUF (238,50 – 242,00): A hét közepi fejlemények hatására a frank árfolyamában egy új 240 körüli sáv alakulhat ki, ha marad az euró/frank kurzusának mozdulatlansága, és az euró/ forint  keresztárfolyam is megállapodik 287 – 289 között. 

EUR/USD (1,3100 – 1,3220): Japánban a Bank of Japan 30 trillióról 40  trillió jenre (közel 500 milliárd dollárosra) bővítette a már korábban  bejelentett kötvényvásárlási programját. A jegybank 2 helyett már a 3  éves papírokat is hajlandó megvásárolni, hogy a likviditásbővítésen  keresztül gyorsabb növekedésre tegyen szert a szigetország  gazdasága. A hírre nem reagált számottevően sem az euró/ jen, sem a  jen / forint árfolyama, az előbbi 106 – 107, míg az utóbbi kurzus  épphogy 2,7 körül tartózkodott ma reggel.

A japán gazdaságösztönzés mellett a másik jelentős hír Spanyolország leminősítése volt. A  Standard & Poors hitelminősítő két fokozattal, A–ról BBB+ osztályzatra,  negatív kilátással. A piacokat nem rengette meg különösebben a  kétszeres besorolásrontás, az euró/dollár árfolyama 1,3240-ről 1,3160-ig  esett. Ma makroadat szempontból az USA-ból érkező számok fognak  dominálni: a University of Michigan hangulatindexét, a privát szektor  fogyasztási számait és nem utolsósorban az első negyedéves GDP  számokat publikálják délután. 2011 negyedik negyedévében 3  százalékos volt a gazdaságbővülés, mostanra lassulást, mindössze 2,5  százalékos bővülést prognosztizálnak a várakozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.