BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint fogékonyabb lett a jó hírekre

A magyar piacok szempontjából rövid kereskedési hét első felében még folytatódott a forint erősödése és a csütörtök-pénteki megtorpanás ellenére is euró/forint 285 alatt, azaz 7,5 havi rekordszint közelében maradt az árfolyam, írják heti elemzésükben a CIB Bank közgazdászai.

A hivatalos EU/IMF tárgyalások megkezdésének lehetőségét jelentő múlt heti EU-s bejelentést követő több mint 4 százalékos felértékelődés után május elején néhány napig még tovább tudott erősödni a forint az euróval szemben: május 1-én a hazai, illetve európai ünnepi zárva tartás ellenére a kedvező globális hangulat az euró/forint 285-ös szint áttörését is lehetővé tette. Idei eddigi legerősebb szintjét a hazai fizetőeszköz csütörtökön érte el, amikor napközben rövid időre 282,30 alatt is járt az árfolyam (a zárószinteket tekintve a szerdai nap volt a legerősebb).

A csütörtök-pénteki korrekció ellenére a piac egyelőre meg tudta tartani az euró/forint 285 alatti, illetve ahhoz közeli szinteket. Az árfolyamot fogékonyabbá tette a pozitív nemzetközi hatásokra az EU/IMF-es tárgyalások kilátásainak előző heti érdemi javulása, noha az elmúlt héten friss hazai fejlemények nem bukkantak fel – vélekednek a CIB Bank elemzői. Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kommentárja – miszerint hitelmegállapodás inkább őszre, mint a nyári hónapokra várható, 10-20 milliárd euró közötti összegben – nem hozott érdemi újdonságot a piaci szereplők számára.

Tekintettel az 1,20-as intervenciós szint közelébe ragadt euró/forint árfolyamra, a forint a svájci devizával szemben is az euróval szemben mérthez hasonló teljesítményt mutatott, és a frank/forint árfolyam a hét második felére is megtartotta 239 alatti szintjeit.

Ezzel párhuzamosan az állampapírok is megtartották a múlt heti rali során elért 8 százalék alatti hozamszinteket. Ez nem csupán a másodpiacra volt igaz, de a 3-5-10 éves aukciók átlaghozamára is. Az aukciós értékesítés a mennyiségeket tekintve is sikeres volt: már az első körben jelentős többletkibocsátás történt, majd a nem-kompetitív tendereken további 15 milliárdos kibocsátásra került sor. A 3 és 5 éves papírok esetében a két héttel ezelőttinél kereken 100 bázisponttal alacsonyabb, és a 10 éves esetében is 84 bázisponttal kisebb átlaghozammal kelt el mindösszesen 78 milliárd forintnyi kötvény, szemben az eredetileg meghirdetett 47 milliárddal. A javuló kockázati megítélést jelezte az 500 bázispont körül stabilizálódó magyar CDS-felár is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.