BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-megállapodás aláírására még várni kell

Egyelőre nem látszik, hogy olyan nagyon gyengülni akarna a forint a múlt heti komolyabb rally után. Sőt, ma reggel már 284 alatt is láttuk az EUR/HUF devizapárt – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Az RSI technikai indikátor már nagyon közel jár az euró túladottságát (a forint túlvettségét) jelentő szinthez. A következő, komolyabb szint lefelé 278-279 forint körül látható. Kérdés, hogy az elmúlt napokban látott erősödést követően eléri-e ezt a szintet az árfolyam a következő napokban. A komoly erősödés után az RSI technikai indikátor már nagyon közel jár a túladottságot jelentő szinthez, miközben az is igaz, hogy most nem tartózkodik szint közelében a kurzus, ahonnan fordulnia kellene. Azaz, benne van, hogy először lemegy a 280 alatti szintekig az EUR/HUF devizapár, és csak utána láthatunk majd forintgyengülést – vélekednek az elemzők.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint nagyot erősödött tegnap. Pár nap oldalazás után 287-ről 284-ig süllyedt zárásra, melynek köszönhetően tavaly szeptemberi szintre erősödött a hazai fizetőeszköz. Ma folytatódni látszik az erősödő tendencia. Bár az IMF-el való megállapodás aláírására úgy tűnik, még várni kell, a jelenlegi igen pozitív külpiaci hangulat is fontos támasz a hazai fizetőeszköznek.

Az állampapírok másodlagos piacán a múlt pénteken vegyes irányú, de csak kisebb mértékű elmozdulásokat regisztrált az ÁKK a referenciahozamok szintjeiben. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon az EUR/USD kurzusa napok óta oldalaz az 1,32-es szint felett. 1,32 és 1,327 között rajzolódott ki egy sáv, amely több mint egy hete meghatározza az árfolyam mozgását. Ami a tőzsdéket illeti, enyhe emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a tengerentúli piacok, de a napi maximumhoz képest zárásra visszacsorogtak az indexek (Dow 0,5 százalék, Nasdaq 0,13 százalék, S&P500 0,57 százalék). Emelkedtek a hajnali kereskedésben a vezető ázsiai indexek (Nikkei 0,31 százalék, Hang Seng 1,21 százalék, Shanghai 1,73 százalék), és a határidős indexek nagy része is a pozitív tartományban tartózkodik. Az árupiacon tegnap a kőolaj a 104,9 dolláros nyitást követően 1,2 százalékos emelkedés után 106,1 dolláron zárt. Az arany árfolyama pedig egy meglehetősen szűk sávban oldalazott, és végül 1.662 dolláron zárta a napot.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisi értéke a várt 53 helyett 54,8 pont lett. Az építőipari kiadások 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban, a piac 0,5 százalékot várt.
A KSH közleménye szerint az ipari termelői árak márciusban havi szinten 0,2 százalékkal emelkedtek, s az éves index ezzel 6,4 százalékra emelkedett a februári 6,2 százalékról. Az adat valamivel jobb lett a 6,8 százalékos várakozásunknál.

Fellegi Tamás ma egy TV interjúban azt nyilatkozta, hogy ha fogadnia kellene, akkor nyár helyett inkább őszre tenné az IMF megállapodás megkötését. Egy másik, ma reggel megjelent interjúban pedig arról beszélt, hogy a megfelelő törvénymódosítások elfogadása után indulhatnak majd meg a hiteltárgyalások az IMF-fel. Ezek a hírek inkább hűtik azokat a várakozásokat, amelyek a megállapodás gyors lezárásáról szólnak. Arra számítunk, hogy a harmadik negyedévben valamikor lezárulhatnak a tárgyalások, ezt követően pedig kamatcsökkentés kezdődhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.