BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejött a kormány akciója

A lakosság állampapír-állománya rohamtempóban növekszik, de a befektetési jegyek és a részvények iránt is van kereslet. A kisbefektetők érdeklődését legalább annyira felkeltették a két számjegyű devizakötvény-hozamok, mint az alapkezelőkét.

Sikeresnek tűnnek a kormányzat lakossági állampapír-vásárlást ösztönző akciói, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ugyanis a háztartások állampapír-állománya március végén átlépte a 800 milliárd forintos lélektani határt, ami hároméves csúcsnak fele meg. A kisbefektetők az első három hónapban több mint 50 milliárd forintnyi friss tőkét vittek az állampapírpiacra, s lapunk úgy tudja, május elejére az idei beáramlás elérte a 100 milliárd forintot is.

A „háziasszonyok” mindenféle állampapírból lelkesen vásároltak, az egyévesnél hosszabb forint állampapírokba több mint 15 milliárd, az annál rövidebbekbe bő 25 milliárd forintnyi megtakarítást tettek be. Azt a piaci anomáliát is többen igyekeztek kihasználni, hogy a leminősítések után a devizakötvényeink hozama a forintkötvényeké fölé emelkedett, az év első negyedében 13 milliárd forintnyit ezekből is megvettek a kisbefektetők. A háztartások ebben az időszakban csaknem annyi magyar devizakötvényt vettek meg, mint az alapkezelők.

A háztartások az első három hónapban egyébként nem egészen 50 milliárd forintnyi friss pénzt tettek be az értékpapírpiacba, ezzel és az elért hozamokkal együtt a teljes értékpapír-állományuk március végére megközelítette a 4 ezer milliárd forintot. Az adatok alapján egyelőre nem tűnik úgy, hogy az állam komoly mértékben meg tudná csapolni a banki forrásokat biztosító lakossági betét- és kötvényállományt. A bankbetétek márciusban 30 milliárd forintnál is több friss megtakarítást vonzottak, a banki kötvényeknél volt ugyan visszaváltás, de csak 9,4 milliárd forintnyi, amit akár a betétek is okozhattak.

Az év harmadik hónapjában a kisbefektetők befektetési alapokba vetett bizalma is visszatért, és zsinórban öt hónapnyi tőkekivonás után ismét vásárolni kezdték a befektetési jegyeket. A mintegy 5,5 milliárd forintnyi friss tőkének köszönhetően az árfolyamcsökkenések dacára a kisbefektetők befektetési jegyeinek állománya 1980 milliárd forint fölé ugrott. A részvények is több mint 5 milliárd forintnyi lakossági megtakarítást vonzottak, a januári árfolyam-emelkedést azonban februárban és márciusban már csökkenés követte.

Érdekes a központi kormányzat értékpapír-állományának alakulása is. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) márciusi adataiból már lehetett sejteni, hogy a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap (NYAA) nagy mennyiségű befektetési jegytől szabadulhatott meg, ezt az MNB statisztikái is egyre inkább alátámasztják. A központi kormányzat a harmadik hónapban több mint 57 milliárd forintnyi befektetési jegyet váltott vissza, emellett adott el részvényeket is több mint 11 milliárd forint értékben. A befektetési alapok közül különösen az alapok alapja konstrukciók vagyona esett le, vélhetően részvényalapokba fektető konstrukcióktól szabadult meg az állam. A papírok egy részéből vélhetően állampapírt vásárolt a NYAA, mivel a kormányzat állampapír-állománya hozzávetőlegesen 55 milliárd forinttal nőtt.

Növekszik az államadósság

Az első három hónapban az MNB adatai szerint a kormányzat mintegy 480 milliárd forintnyi állampapírt bocsátott ki. Az állam kizárólag forintban adósodott el, a devizakötvényeknél csak törlesztés történt. Az államadósságot a háztartások mellett a külföldiek is intenzíven vásárolják, 110 milliárd forintnyi értékben vásároltak nálunk állampapírt.

A külföldi és belföldi befektetők állampapír-állományainak aránya így a lakosság vásárlásai ellenére csak nagyon lassan változik. A 15422,7 milliárd forintnyi magyar állampapír-állomány 55 százaléka még mindig idegen kezekben van, a háztartások részesedése pedig mindössze 5,2 százalékos. A hazai pénzügyi vállalatok az első két hónapban még viszonylag nagy mennyiségű magyar állampapírt vásároltak, de márciusban kezdték eladogatni e papírokat.

Az államon kívül egyébként minden szektor igyekszik leépíteni értékpapírokban lévő adósságait. A jelzáloglevelek, a pénzügyi intézmények és a vállalatok által kibocsátott kötvények állománya is csökkent az első negyedévben, de még a helyi önkormányzatok is törlesztettek az adósságaikból.

A külföldi és belföldi befektetők állampapír-állományainak aránya így a lakosság vásárlásai ellenére csak nagyon lassan változik. A 15422,7 milliárd forintnyi magyar állampapír-állomány 55 százaléka még mindig idegen kezekben van, a háztartások részesedése pedig mindössze 5,2 százalékos. A hazai pénzügyi vállalatok az első két hónapban még viszonylag nagy mennyiségű magyar állampapírt vásároltak, de márciusban kezdték eladogatni e papírokat.

Az államon kívül egyébként minden szektor igyekszik leépíteni értékpapírokban lévő adósságait. A jelzáloglevelek, a pénzügyi intézmények és a vállalatok által kibocsátott kötvények állománya is csökkent az első negyedévben, de még a helyi önkormányzatok is törlesztettek az adósságaikból. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.