BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A görögök miatt gyengül a forint

Természetesen a hétvége óta tartó görög politikai bizonytalanság a fő okozója a forint gyengülésének – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (286,00 – 289,50): Fokozódik a globális kockázatkerülés, esnek a nyersanyagárak: az európai Brent típusú olaj 3 havi mélyponton áll 112 dolláros árával, míg az amerikai WTI típus 96 dolláros ára a decemberi mélypontjához közelít. Érdekesség, hogy mindemellett az arany árának emelkednie kellene, legalábbis „risk off” módban általában drágulni szokott a sárga nemesfém ára, ehhez képest egyre közelít az unciánkénti árfolyam 2012 legalacsonyabb szintjéhez, ami 1570 dollár volt az év elején.

Természetesen a hétvége óta tartó görög politikai bizonytalanság a fő okozója a forint gyengülésének. Az EUR/HUF árfolyama a héten 285,50-ről 288,50-ig gyengült, az egy százalék körüli értékvesztés nem mondható jelentősnek. A CDS-felárunk egy hetet volt képes 500 bázispont alatt tartózkodni, a tegnapi záróérték már 508 feletti értéket mutatott.

Ma az MNB előző kamatdöntő ülésének a jegyzőkönyvét hozzák nyilvánosságra délután, nem valószínű, hogy a Monetáris Tanács által elmondott részletek komolyabb mozgást hozhatnak az euró/forint piacán.

Sokkal inkább a görög pártvezérek nyilatkozataira kell figyelni, ők határozhatják meg az elkövetkezendő napok hangulatának alakulását. A mai reggelen enyhe forinterősödés kezd kibontakozni, 288,15-ről 287,50 felé vette az irányt a kurzus.

EUR/USD (1,2950 – 1,3050): Január közepe óta 1,30 felett tudott maradni az EUR/USD árfolyama, de ez a mérföldkőnek számító szint a héten áttörésre került. A kurzus ma reggel is 1,30 alatt, 1,2980 környékén járt. Szépen teljesít az unió motorjának számító Németország gazdasága, a germán kereskedelem biztatóan bővül. A márciusi export a várt fél százalékos csökkenés helyett 0,9 százalékos bővülést produkált, az import is várakozások felett növekedett, a kereskedelmi mérleg pedig az első negyedév utolsó hónapjában 17,4 milliárd euro lett, ami 3,1 milliárddal több, mint az elemzői becslések átlaga.

A jó német számok ezúttal háttérbe szorulnak, mivel a görögöknél a politikai helyzet egyre súlyosabbá kezd válni. Egyre nő annak az esélye, hogy sem a konzervatívok, sem pedig a radikálisok nem fognak tudni koalícióra lépni. Egyre esélyesebb egy új referendum kiírása, ami akár rosszul is elsülhet az EU szempontjából.

A bizonytalanság másik szála, a francia – német kapcsolat alakulása. Egy hét múlva fog találkozni Hollande elnök, illetve Merkel kancellár, ahol már kiderülhet, hogy melyek a franciák konkrét változtatási javaslatai. Két hét múlva pedig az EU rendkívüli konferenciát tart, ahol újra a görög válsághelyzet lesz a téma. A spanyol kormány újabb 35 milliárd eurós céltartalékképzésre akarja szorítani a bankokat az építőipari vállalatoknak nyújtott hitelek kapcsán. A tervezett intézkedés célja a nemzetközi bizalom erősítése, ugyanis az építőiparban elszenvedett veszteségek már a stabilitást veszélyeztetik, ezáltal esélyessé téve a nemzetközi pénzügyi segítség kényszerűségét. Az építőiparnak nyújtott hitelek állománya 300 milliárd euróra rúg, mely a spanyol GDP közel harmadának felel meg.

CHF/HUF (238,00 – 241,50): Nincs változás az EUR/CHF árfolyamában, a forint ugyanakkor gyengült az utóbbi néhány napban, így a CHF/HUF árfolyam újra megközelítette a 240-es szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.