BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előtérbe kerülhet a forint sérülékenysége

Egyre szűkebb sávban látszik mozogni a forint árfolyama. Felfelé továbbra is a 290-es szint jelenti az ellenállást, amennyiben ehhez közel került az EURHUF, és át is lépi, további forintgyengülés következhet be – írják az Erste Bank elemzői.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A megelőző napok gyengülése után a forint piacán már csak kisebb gyengülés látszott tegnap, a londoni piacok zárva tartása mellett csendes kereskedés folyt. Fundamentális oldalról nézve azonban nem kizárt a korrekció folytatódása, hiszen az IMF tárgyalások kapcsán még nem tűntek el a bizonytalanságok, a görög helyzet esetleges eszkalálódása pedig ismét előtérbe helyezheti a hazai deviza sérülékenységét.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap emelkedést regisztrált az ÁKK a hosszabb papírok referenciahozamainál. A korrekció összhangban volt a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi piaci hangulattal, illetve azzal, hogy az IMF-el való tárgyalások megkezdésének továbbra sincs időpontja. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, 45 Mrd forintnyi felkínált mennyiséggel.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon a dollár az 1,3-as támaszt napon belül letörte, és 1,295-ig esett az árfolyam, ahonnan irányt váltott, és zárásra 1,305-ig emelkedett az árfolyam. Ami a tőzsdéket illeti, a negatív oldalon nyitottak tegnap a vezető tengerentúli indexek, a nap folyamán azonban a veszteség nagy részét ledogozták a piacok, a zárás előtti órákban viszont újra lefelé fordultak (Dow -0,23 százalék, Nasdaq 0,05 százalék, S&P500 0,04 százalék). Az európai piacok is mínuszban kezdték a kereskedést, ám a görög választások eredménye nem okozott sokáig hangulatromlást a tőzsdéken, napon belül nagyot emelkedtek az indexek (CAC40 1,65 százalék, DAX 0,12 százalék).

Ázsiában vegyes mozgások látszanak, többségében pluszban vannak a mutatók (Nikkei 0,69 százalék, Hang Seng 0,08 százalék, Shanghai -0,1 százalék). Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon az kőolaj árfolyama zuhanással indította a tegnapi kereskedést, majd zárásra 97,9 dollárig kapaszkodott vissza. Az arany egy meglehetősen szűk sávban mozgott az árfolyam, 1.632-1.638 dollár között.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH előzetes adatai szerint az ipari termelés márciusban havi szinten 0,6 százalékkal nőtt, az igazított éves index szintén 0,6 százalékos növekedést mutatott, elmaradva a várakozásunktól. Az igazítatlan éves index 1,6 százalékos csökkenést mutatott. Egyelőre nem látszanak a pozitív fordulat jelei az iparban. Áprilisban a Daimler termelésnek beindulása hozhatott egy egyszeri kiugrást, a rákövetkező hónapok teljesítménye azonban úgy tűnik, továbbra is visszafogott marad majd.

Az NGM közleménye szerint hatalmas, 289,3 Mrd forintos többlettel zárt áprilisban az államháztartás mérlege. Az évkezdettől számít deficit így az éves előirányzat 39,6 százalékra csökkent a január-márciusi 90 százalékról. Részletek még nem ismertek, valószínűsíthetően a bevételi oldal alakulásának volt köszönhető az áprilisi magas többlet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.