BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen, de ismét menedék lett a dollár

A dollár árfolyama április vége óta csak egy utat ismer: mindig csak előre és egyre csak feljebb. Az euróval szemben 2010 augusztusa óta nem volt ennyire erős a „zöldhasú”.

Márpedig amíg ez a szárnyalás eltart, addig nincs sok esély az aranyár emelkedésére. A mostani 1,26 alatti euró-dollár keresztárfolyam helyett legalább 1,30 fölé kéne visszatornásznia magát az eurónak ahhoz, hogy az unciánként 1.600 dollár feletti árszinteknek ismét realitása legyen – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A dollár és az arany jellemzően együtt "tandemoznak". Pedig náluk egyenlőtlenebb párost nehéz elképzelni. Az amerikai fizetőeszköz mögött „fedezetként” felhalmozott adósság ebben a pillanatban megközelíti a 16.000.000.000.000 (16 billió) dollárt, de az USA-dollár ennek ellenére nem veszít keresettségéből tartalék- és kereskedelmi devizaként. Emellett ott van az arany, amely véges földi előfordulása miatt, hosszútávú kincsképzőként és végső fizetőeszközként kitüntetett megbecsülésnek örvend világszerte.

Ha a dollár árfolyama esik, akkor az aranyé emelkedik – legalábbis többnyire. És fordítva ez ugyanígy igaz. E két fizetőeszköz egymással való hagyományos kapcsolata immár hetek óta rányomja a bélyegét a nemesfém árfolyamának alakulására. Az ok prózai: mivel az euró, amely a világ második számú tartalékdevizája, az eszkalálódó európai válság eredményeként éppen holtvágányra manőverezi magát, valósággal menekül a tőke az amerikai dollárba.

A teljesen kiszámíthatatlan görög fejlemények és azok következményei miatt amúgy is a félelem az úr a piacokon. A részvényindexek nemzetközileg mélyrepülésben vannak, mivel a befektetők a kockázatokat csökkentve jelenleg inkább a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosító likviditást választják és némi túlzással mindent adnak, ami csak pénzzé tehető. A dollár iránti kereslet tehát erős, így a „zöldhasú” felértékelődik, és ezt a nyersanyagok – köztük az arany is – mintegy tükörképként megszenvedik.

A kereskedelmi forgalommal súlyozott dollár index tavaly augusztusig csökkenő tendenciát mutatott. A dollár jegyzése egyre mélyebbre süllyedt a fontosabb devizákkal szemben, kivéve az akkor is éppen gyengélkedő eurót. Aztán a fokozatosan romló piaci hangulat közepette és az amerikai államháztartás adósságplafonjának megemelése körüli krimi békés végkimenetelével fordult a kocka. A dollár menedék szerepe ismét előtérbe került, és az index látványos emelkedésbe fordult. Ezzel egy időben kezdetét vette az aranyár korrekciója az akkoriban elért történelmi rekordszintekről. Aztán a tavalyi év vége felé megállt a dollár erősödése, így az idei első negyedévben az arany is visszakapaszkodott a történelmi magasságokba. Április vége óta azonban ismét egyértelműen felfelé vette az irányt az amerikai fizetőeszköz jegyzése, és ez újfent padlóra küldte a nemesfémet. Mindez az aranyár és a dollár index alakulását mutató grafikonon jól lekövethető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.