BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyok: borús kilátások

Az OTP és a Mol rosszabb negyedévet zárhat az első negyedévben, mint egy éve, ám az Egis javíthat.

Három nagy tőzsdecég, az OTP, a Mol és az Egis is holnap teszi közzé negyedéves eredményeit. Az OTP-től csökkenő profitot várnak az elemzők, de ebben komoly szerepet játszik majd a számviteli elszámolás megváltozása is. Emiatt a Concorde elemzői szerint az első három hónap nettó profitja a 9,5 milliárd forintot sem fogja elérni a banknál, ez a tavalyinak – ami csak időarányosan tartalmazta a bankadót – mindössze a negyede. Ha viszont az eredményt megtisztítják ettől a speciális tételtől, akkor a ­Concorde várakozásai szerint a profit várhatóan 40 milliárd forint körül alakulhatna, ez mindössze 8 százalékkal marad el a tavalyitól.

Az Erste elemzői valamivel szerényebb korrigált eredményt várnak az OTP-től. 36,6 milliárd forintos profitra számítanak, ami 17 százalékkal marad el a tavalyi 44,1 milliárdostól. Ha a bankadót időarányosan számítjuk, akkor szerintük az eredmény 27,4 milliárd forint körül alakulhat, ami több mint a negyedével kisebb a tavalyinál. Mindkét elemzői csapat úgy véli, az év első negyedében csökkenhetett a bank kamateredménye.

A Concorde emellett arra számít, hogy a nem teljesítő hitelek aránya is növekedhetett, mivel az árfolyamrögzítés jótékony hatása még nem érvényesülhetett ebben az időszakban, a svájci frank ára viszont igen magas volt, s ez nehezítette az adósok dolgát. Az elemzők várakozásai alapján a Molnál is csökkenhet a profit. Az Erste szerint ennek több oka is van, a finomítói üzletág nehezebb helyzetbe került, a kutatás és termelés is gyengébben teljesít, és az INA-nál is képződtek veszteségek. Hasonló megállapításokat tett a Concorde is.

A konszolidált nettó árbevétel az Erste szerint ugyan meredeken emelkedik, 1858,5 milliárd forintot tehet ki az első negyedévben, a nyereségesség azonban nem javul. A tisztított üzemi eredmény tekintetében – akárcsak az OTP-nél – a Concorde elemzői a derűlátóbbak. Ők 65,5 milliárd forintos profitot várnak a tavalyi 78 milliárd után, és ehhez hasonló, 64 milliárd forintos eredményt vár ezen a soron a KBC Equitas is, míg az Ersténél mindössze 49,4 milliárdos nyereségre számítanak. A nettó eredmények tekintetében is csökkenést vár mindkét elemzői csoport a tavalyi első negyedévi 92,7 milliárd forinthoz képest. A Concorde azonban úgy vélekedik, a nettó profit az üzemi eredményhez

hasonlóan alakul majd, míg az Ersténél 30 milliárd alatti nyereségre számítanak csak, ami a tavalyinak mindössze a harmada. Az Egisszel negyedéves számaival kapcsolatban a legnagyobb a konszenzus a megkérdezett elemzők körében. Mivel a gyógyszergyár a pénzügyi évet szeptemberben zárja, így március 31-én a második negyedévről és az első pénzügyi félévről számol be. Ebben a negyedévben a nettó értékesítés a Concorde szerint 33 milliárd forint fölött lehetett, az erstések szerint pedig a 34 milliárdot is meghaladhatta, vagyis felülmúlta az egy évvel korábbit, és ez főleg az exportnak köszönhető. Az üzemi és a nettó eredmény is javult a cégnél, működési szinten 6,5 milliárd forint fölötti, adózás után pedig bőven 6 milliárd forint fölötti profitra lehet számítani.

Vegyes eredmények a kicsiknél

Több kisebb tőzsdei cég negyedéves jelentése a következő napokban, hetekben lát napvilágot. Az Állami Nyomda és az FHB pénteken tenné közzé az első három havi beszámolóját. Az FHB-nál az Erste arra számít, hogy a kamatbevételek esnek, de ezt bőven ellensúlyozzák a pénzügyi tranzakciók eredményei. A nettó profit a tavalyi több mint hatszorosára, 1 milliárd forint fölé ugorhat, a bankadó és a végtörlesztések hatása nélkül számított nettó nyereség pedig a másfélszerese lehet a tavalyinak.

Az Állami Nyomdánál a tavalyi utolsó negyedévesnél szebb, az egy évvel ezelőttinél viszont gyengébb számokat várnak az erstések. A szakemberek szerint a cég árbevétele mintegy 6 százalékkal eshetett vissza az első három hónapban 4,2 milliárd forintra, a nettó profit pedig 25 százalékkal 168 millió forintra csökkenhetett.

Némi árbevétel-növekedést az E-Starnál is várnak az Erste elemzői, az EBITDA azonban csökkenhet a társaságnál, a nettó eredmény pedig akár veszteségbe is fordulhat. Utóbbiban a gyenge forint is ludas, a társaság pénzügyi eredménye emiatt várhatóan erősen negatív lesz majd.

Az Állami Nyomdánál a tavalyi utolsó negyedévesnél szebb, az egy évvel ezelőttinél viszont gyengébb számokat várnak az erstések. A szakemberek szerint a cég árbevétele mintegy 6 százalékkal eshetett vissza az első három hónapban 4,2 milliárd forintra, a nettó profit pedig 25 százalékkal 168 millió forintra csökkenhetett.

Némi árbevétel-növekedést az E-Starnál is várnak az Erste elemzői, az EBITDA azonban csökkenhet a társaságnál, a nettó eredmény pedig akár veszteségbe is fordulhat. Utóbbiban a gyenge forint is ludas, a társaság pénzügyi eredménye emiatt várhatóan erősen negatív lesz majd. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.