BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeolvadnak a spanyol takarékbankok – Nagybank jön létre

Három spanyol takarékbank: az Ibercaja, a Liberbank és a Caja3 - megállapodtak arról, hogy fuzionálnak meggyengült mérleghelyzetük megerősítése érdekében.

A fúzió révén létrejövő új bank Spanyolország hetedik legnagyobb hitelintézete lesz, 120 milliárd euró összegű eszközállománnyal. A fúzió után az Ibercaja részesedése az új bankban 46,5 százalék lesz, a Liberbanké 45,5 százalék és a Caja3-é pedig 8 százalék - közölte a spanyol pénzpiaci szabályozó hatóság, a CNMV.

Az AFP szerint a spanyol takarékpénztári ágazat a spanyol pénzügyi rendszer leggyengébb láncszemének számit, és 2009 óta átfogó szerkezetváltáson megy keresztül.

Míg 2008-ban még 45 regionális takarékpénztár működött Spanyolországban, a számuk ma már csak tíz. Ugyanakkor az Európai Központi Bank - sajtójelentés szerint - elutasította a spanyol kormánynak azt a tervét, hogy a Bankia spanyol takarékbankot 19 milliárd euró összegben kibocsátott kötvényekkel segítse ki. Ezeket az államkötvényeket aztán az Európai Központi Banknál pénzre váltanák át.

A Financial Times szerda esti online híre szerint - EU tisztségviselőkre hivatkozással - azt jelentette, hogy Madridnak ez a terve "egyértelműen elfogadhatatlan". A Financial Times szerint az Európai Központi Bank Spanyolország értésre adta, hogy "valódi pénzinjekcióra" van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.