BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint mutatja a legnagyobb kilengést

Az elmúlt két hétben mind a régiós devizák, mind a forint erősödést mutattak, azonban az elmúlt napokban a hazai fizetőeszköz mutatta a legnagyobb erősödést – írják az Erste Bank elemzői.

A hazai fizetőeszköz mutatja a legnagyobb kilengéseket a régióban: a nemzetközi hangulat javulásával a forint a leginkább túlteljesítő, azonban hangulatromlás esetén többször előfordul, hogy a forintot „ütik” a leginkább.

A kedvező görög hírekre természetesen nagyot erősödött a forint (is). Az euró reggel 290 forint környékén is járt, később egy kis korrekció után 291-292 között hullámzott az árfolyam. A 290-es szint lefelé történő áttöréséhez tovább javuló hangulatra lenne szükség, ami kérdéses, hiszen bár valóban csökkent rövidtávon a tragikus kimenetel valószínűsége Görögországban, a gazdaság és a társadalom gondjai nem oldódtak meg egy csapásra egy politikai választástól.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint árfolyama komoly erősödésen van túl reggel a görög választások hírére. Ami nagyobb kérdés, hogy mi lesz ezután. A kormányalakítás nehézségei ráadásul csak egyetlen, rövidtávú problémát jelentenek a görög drámában. Hosszabb távon a görög gazdaság helyzete nem oldódott meg a választásokkal – kérdés például, hogy sikerül-e, és ha igen, hogyan, újratárgyalni a mentőcsomagot, és milyen mértékű lesz a társadalom további ellenállása a megszorításokkal kapcsolatban (mert az eléggé valószínűtlen, hogy a nemzetközi szervezetek további áldozatvállalások megkövetelése nélkül tartsák lélegeztetőgépen a helléneket). Rövidtávon tehát maradhat az örömködés, hosszabb távon azonban maradnak a problémák. Érdekes egyébként (a nap grafikonja ezt jól mutatja), hogy a forint túlteljesítő a régióban az elmúlt napokban.

A hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán kisebb, 6-8bp-os hozamcsökkenés következett be szinte a görbe teljes szakaszán. A héten leginkább a diszkont aukciókra figyelhet a piac

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a pénteki kivárás után jelentősen erősödött az euró a dollár ellenében. A kereskedés elején 1,26-ról a 20 napos mozgóátlagig, 1,253-ig is leszúrt az árfolyam, ahonnan irányt váltott és 1,271-ig emelkedett megállás nélkül. Ami tőzsdéket illeti, jól indult a pénteki kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek zárásig emelkedtek (Dow 0,91 százalék, Nasdaq 1,29 százalék, S&P500 1,03 százalék). A pénteki ipari termelési adat minimálisan gyengébb lett a vártnál, a 0,1 százalékos emelkedés helyett 0,1 százalékot csökkent a májusi adat. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index értéke a várt 77,5-el szemben 74,1-re süllyedt az előző havi 79,3-ról.

Ázsiában is a pozitív tartományba lendültek a piacok (Nikkei 1,77 százalék, Hang Seng 0,97 százalék, Shanghai 0,22 százalék). A várakozásokkal ellentétben nem csökkentett kamatot az indiai jegybank. Az árupiacon pénteken 0,2 százalékot emelkedett az arany árfolyama, a mai kereskedés azonban eséssel indult. Az 1.628 dolláros nyitás után 1.606 dollárig zuhant az árfolyam, majd 1.621 dollárig korrigált vissza. A kőolaj árfolyama lassan emelkedik, és a reggeli órákban 85 közelébe erősödött. Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Görögországban vasárnap tartották a parlamenti választásokat. A Sziriza nélkül jöhet létre az új görög kormány, a választások végeredménye szerint az Új Demokrácia nyert ismét. Ha az első helyezettnek sikerül koalíciót kötnie a harmadik helyezett Paszokkal, akkor összejöhet a kormánytöbbség. Az Új Demokrácia és a Paszok elnyert mandátumainak száma ugyanis 162, így megvan a többség a 300 fős parlamentben. A Paszokkal kapcsolatban olyan sajtóértesülések jelentek meg, hogy a korábbi álláspontjuk ellenére mégis hajlandók kormányt alakítani a Sziriza nélkül is az Új Demokráciával. Tehát az előbbi, a megszorításokat elutasító radikális baloldali párt ellenzékbe kerülhet.

Varga Mihály IMF/EU főtárgyaló az MTI-nek elmondta, hogy a jegybanktörvény már benyújtott módosítóját visszavonják, és még a héten újat terjesztenek a parlament elé, melynek elfogadása a hónap végéig várható. A módosításokat a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank által működtetett szakértői csoport alakítja ki. Az előterjesztésben ugyanakkor benne marad majd a kritizált pontok közül a monetáris bizottság kibővítésének és az újabb alelnök kinevezésének lehetősége.

Orbán Viktor ugyanakkor levelet fog küldeni Brüsszelbe, melyben megígéri, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig (jövő március) nem neveznek ki újabb alelnököt. Érdekes fejlemény emellett, hogy a magyar főtárgyaló aggodalmának adott hangot a pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatban, mondván: "Nem volna szerencsés, hogy a cégek tömegesen az országhatárokon túlra vigyék a pénzforgalmunkat, ezért erre a problémára a kormányzatnak is reagálnia kell, és meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyekkel Magyarországon belül tartható a pénzmozgás. Olyan megoldást kell találni, amely nem hozza lehetetlen helyzetbe ezeket a cégcsoportokat sem".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.