BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Moody’s soha nem alszik

Úgy tűnik, hogy nem a Citi hanem a Moody’s az, amelyik soha sem alszik – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Tegnap éjjel sikerült 28 spanyol bankot leminősítenie, nem is kicsit. Volt, amelyiket 5 fokozattal rakott alacsonyabb kategóriába. A Banco Santander és a Banco Bilbao is áldozatul esett ennek az ügybuzgóságnak. Az akció azért jött, mert a spanyol államadósságot már korábban alacsonyabb értékre minősítették, ráadásul az ingatlan hitelállomány is romlik.

A Santander besorolása még így is magasabb (Baa2), mint a spanyol államé (Baa3). Ugyanakkor a tegnapi hatalmas eséseket követően, ma már korrekcióra számítunk. A BUX például a 30 napos mozgóátlagra érkezett, ahonnan valamiféle emelkedés jöhet. Viszont a DAX index csúnyán néz ki azzal, hogy mindenféle mozgóátlag alá sikerült esnie az árfolyamnak a tegnapi napon. Ugyanakkor 6.080 pont környékén egy kisebb támaszt láthatunk, így a mai napra korrekciót várunk a tegnapi heves eséseket követően.

USA, Európa:

- Hatalmas esést produkáltak az európai piacok tegnap, amely a tengeren túli indexeket is lefelé húzta. (Dow -1,1 százalék; S&P500 -1,6 százalék; Nasdaq -1,9 százalék)

- A Moody’s 28 spanyol bankot minősített le. A legfőbb érv az államadósság Baa3-as, azaz alacsony besorolása és a romló ingatlan portfólió, amely jelentős veszteséget okozhat a bankoknak. A Banco Santander és a Banco Bilbao, viszonylag jól megúszta a dolgot, hiszen a Santander rátája jobb maradt, mint az államé, míg a Bilbao esetén az államéval megegyező lett a minősítés.

Ciprus is az EU-hoz fordult pénzügyi segítségért. Ugyanakkor a segítség méretét eddig még nem lehet tudni, azt később közli az ország. Mindenesetre Ciprus az ötödik állam az eurózna 17 tagállamából, amely segítséget kér. Ha ez így folytatódik, akkor a vége egy Münchausen történet lesz, amikor az EMU saját magát menti meg. (Saját hajánál fogva húzza ki magát a mocsárból…) Mindenesetre a segítség lehet, hogy csak a bankokra fog korlátozódni, melyeknek 6 milliárd eurónál kevesebb pénzre van szükségük egyes megfigyelők szerint.

- Ma spanyol és olasz kötvényaukció lesz. A spanyolok 168 és 84 napos diszkontkincstárjegy aukciót tartanak. Ezek, a rövid futamidőre tekintettel, valószínűleg könnyebben fognak elmenni. Az olaszok 3 milliárd eurónyi 2 éves zéró kupon kötvényeket és 4 éves állampapírokat ad el.

- A tegnapi amerikai makrogazdasági adatok jobbak lettek a várakozásoknál. Különösen az új lakásértékesítések okoztak meglepetést,így ma izgalommal tekinthetünk az S&P és CaseShiller lakásár adatok elé.

Olaj, arany:

- Tegnap újra esésnek indult az olaj árfolyama (-0,5 százalék), amely ma is folytatódik. Ugyanis a befektetők attól félnek, hogy a politikusok a csütörtökön kezdődő EU-s találkozón semmivel sem fognak közelebb kerülni a megoldáshoz, mint előtte voltak. Azaz a recesszió képe ott tündököl a falakon, az pedig csökkenő kőolajárat jelent. Amúgy technikailag, mintha megállt volna az esés.

- A mai napon az API teszi közzé az olajkészletekre vonatkozó, adatot, amelyet különben kevésbé figyelnek a befektetők.

- Újra veszik az aranyat. Tegnap 0,8 százalékkal emelkedett az árfolyam, ahogy az aggodalom is növekedett a világban. Ma reggel viszont kis csökkenést láthatunk. Akárhogy is nézzük, forduló ide vagy oda, valahogy gyengének látjuk az aranyat.

- Májusban 8,2 milliárd dollár áramlott ki a nyersanyag befektetésekből. Ez a második legmagasabb érték szeptember óta, amikor 9,2 milliárd dollár hagyta el ezeket a piacokat. Szeptemberben az olaj ára 17 százalékkal, most májusban 19 százalékkal csökkent. Akkor, az már mélypont volt. Most úgy tűnik, hogy júniusban a pénzkivonás folytatódik.

Devizák:

- A forint továbbra is jól tartja magát. Miközben a világ szétesik, azaz a részvények esetében az 1 százalék csökkenés jó teljesítménynek számít, addig a forint jól tartja magát, pedig az is kockázatos eszköz. (Vagy már lehet, hogy nem is annyira kockázatos? Köszönhetően a szigorú költségvetésnek.)

- Az dollár nem meglepő módon tovább erősödik az euróval szemben. Ami meglepő, az az, hogy az erősödés mértéke relatíve kicsi. Így nem árt az óvatosság.

Távol-Kelet:

- Relatíve csendes volt a kereskedés Ázsiában. Vegyes árfolyammozgásokat láthattunk az európai aggodalmak ellenére (Nikkei -0,8 százalék; Hang Seng +0,2 százalék; Shanghai -0,1 százalék).

- Habár Hong Kong arra emelkedett, hogy a kínai Kereskedelmi Minisztérium egy illetékese szerint a kereskedelmi forgalom látványos emelkedést mutat, ennek ellenére a kínai Shanghai indexnek sikerült a negatív tartományban zárnia.

Határidős piacok: Az amerikai határidős indexek mindegyike kismértékű emelkedést mutat ma reggel. Az európai indexek is 0,2-0,5 százalékos emelkedéssel nyitottak.

Vállalati hírek

- Tovább fajul a vita az E-Star és a hódmezővásárhelyi önkormányzat között. A város tavaly szeptemberben bontotta fel a szerződést, de az cég ellátási kötelezettsége továbbra is fennállt a közintézmények felé. Bár a szerződést az önkormányzat felbontotta, nem tett lépéseket új szolgáltató szerződtetésére, így az E-Star szolgáltatott továbbra is. A vita hallatán tegnap hatalmasat zuhant a papír a tőzsdén. A jövőben hasonló viták várhatók más településekkel is, bár az igaz, hogy a legnagyobb tartozást Hódmezővásárhely halmozta fel.

- A PannErgy hétvégén megkezdte a második visszasajtoló kút fúrását Miskolc mellett. Hétfőre már 300 méteren jártak, és úgy számolnak, hogy maximum 1.000-1.500 méter mélyre kell lefúrniuk.

- A PannErgy 2012. június 25-én 1.048 darab saját részvényt vásárolt 597 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.120.456 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,82 százaléka.

Gazdasági hírek

- A Nemzetgazdaság Minisztérium módosítaná a jövő évi költségvetést, mivel a kormány védelmet kér a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásához, és csökkentené a mikrovállalkozások terheit.

- Simor András jegybankelnök alapvetően egyetért a jegybanktörvényhez benyújtott módosító javaslattal. Továbbra is úgy gondolja azonban, hogy nincs szükség újabb alelnök kinevezésére és a Monetáris Tanács bővítésére. El tudja fogadni ugyanakkor azt, ha a kormány a jegybankelnök mandátumának lejártáig nem nevez ki újabb tagokat. A hír kedvező, de nem meglepő, miután múlt héten Simor András és Varga Mihály közös levelet küldött az uniós szerveknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.