BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német álláspont sem a focipályán, sem az EU-csúcson nem érvényesült

Nagyot esett tegnap a forint, a reggeli 286 körüli szintekről estére 291-ig emelkedett az EUR/HUF kurzus – írják az Erste Bank elemzői.

Ma reggel azonban már némi erősödés látszik, 288 forint körül áll az euró árfolyama. A jelentős elmozdulással a kurzus kikerült a 285-288 közötti tartományból, ahol az elmúlt bő egy hétben tartózkodott a devizapár. A magyar kormány felől érkező, inkább negatív tartalmú üzenetek és az európai csúcson hozott, pozitív tartalmú üzenetek hatásai „küzdenek” a forint piacán. Felfelé úgy tűnik, meg tudta tartani a kurzust a 290 forintos szint (nem zárt efelett az árfolyam). Lefelé 288-286-285 körül látunk szinteket, ami alatt a 282 forintos szint található. Ezek képezhetnek megállót, ha a hangulat esetleg tovább javulna.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Ez kis európai kitekintés: a német álláspont tegnap sem a focipályán, sem az EU-csúcson nem tudott érvényesülni. A sors furcsa fintora, hogy így a labdarúgó Európa bajnokság két döntőse az a Spanyolország és az az Olaszország lesz, amelyek számára komoly előrelépést jelentenek az éjjel az EU-csúcson elfogadott döntések is. Ez egyébként éppen annak köszönhetően jött létre, hogy az idáig hajthatatlannak tűnő németek elfogadták a többségi uniós álláspontot. A piac ennek nagyon örül, nem igazán vállalva szolidaritást a német labdarúgó szurkolókkal, akik tegnap este a könnyeikkel küszködtek, miután vereséget szenvedett csapatuk az előzetesen esélytelenebbnek tartott olasz válogatottól.

Komolyra fordítva a szót: az új intézkedésektől nem várható az európai gazdasági válság végleges megoldása, de a mai nap jó hangulatban telhet a nemzetközi piacokon. Kérdés persze, hogy a forint hogyan teljesíthet, hiszen eközben tegnap olyan bejelentéseket hallhattunk Matolcsy Györgytől, amik a költségvetési bevételek jelentős csökkenéséről szóltak. Ennek a finanszírozása nagyon bizonytalannak tűnik, ráadásul a pénzügyi tranzakciós illetéket kiterjesztenék a Nemzeti Bankra és az Államkincstárra is, ami érdekes fejlemény, hiszen végül a költségvetésnek kell helyt állni ezen intézmények hiányáért. Így, bár a nem az MNB-t és az Államkincstárat érintő tranzakcióknál 6 ezer forintos lenne a tranzakciónkénti felső határ, ami pozitív, összességében a tegnapi bejelentések inkább negatívak a magyar piacra nézve.

A magyar állampapírpiacon tegnap az ÁKK jelentősebb, 8-18 bázispontos hozamcsökkenést regisztrált az éven túli papíroknál. A 10 éves hozamok tegnap kora délután 7,87 százalékon álltak. A tegnap bejelentett kormányzati intézkedések és az EU csúcs pozitív fejleményei összességében kioltják egymás hatását az állampapírpiacon.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon az európai pozitív hírekre nagyot ugrott az EUR/USD árfolyam. A korábbi 1,245-ös szintről 1,26 környékéig száguldott az árfolyam. A tengerentúli részvénypiacokon a nagyobb kezdeti mínuszokat követően emelkedtek a piacok. (Dow -0,2 százalék; S&P500 -0,2 százalék; Nasdaq -0,9 százalék). Ázsiában is jó volt a hangulat az európai hírekre (Nikkei +1,5 százalék; Hang Seng +2,1 százalék; Shanghai +1,3 százalék). Az európai piacok jelentős pluszban nyitottak reggel, bár nyitás után tovább már nem tudtak emelkedni. Pluszban vannak a tengerentúli határidős indexek is. Mind az olaj, mind az arany árfolyama emelkedik ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az MNB ma reggeli adatai szerint a folyó fizetési mérleg első negyedévi többlete 186 millió eurót tett ki, ami meghaladja az általunk várt 144 millió eurós értéket és a piaci, 120 millió eurós várakozást is. A vártnál kissé jobb lett a külkereskedelmi mérleg (bár összességében csökkenést mutatott), a szolgáltatási mérleg emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest. A tőkemérleg aktívuma a beáramló EU forrásoknak köszönhető. Az ország finanszírozási képessége (a folyó és a tőkemérleg alapján) 675 millió eurót tett ki. Ez szezonális hatások kiszűrése után a GDP 3,2 százaléknak megfelelő finanszírozási képességet jelent, ami 0,5 százalékponttal kisebb az egy negyedévvel korábbi adatnál.

Az éjjel jelentős előrelépést sikerült elérni az EU csúcson. Könnyítéseket fogalmaztak meg a bankmentő alappal és az európai stabilitási alappal kapcsolatban, valamint és növekedési paktumot fogadtak el. A lépések rövidtávon hathatós segítséget jelenthetnek a piacokon, de kérdéses, hogy lesz-e néhány napnál tovább tartó hatásuk. A válság ezzel nem valószínű, hogy megoldódott, a lépések mindenesetre üdvözlendőek. Előzetesen abban sem lehetett biztos a piac, hogy lesznek bármilyen érdemi lépések.

Tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter járulékcsökkentési programot jelentett be, azonban ennek a finanszírozási oldala nagyon bizonytalan. A pénzügyi tranzakciós illeték felső határa 6 ezer forintra csökkent, ami jó hír, azonban az MNB és a Kincstár „bevonása” az adófizetői körbe kérdéseket vet fel. A 2013-as növekedési előrejelzését ráadásul 2 százalékra emelte a kormány 1,6 százalékról, ami kevéssé valószínű, hogy bekövetkezik, különösen a program finanszírozási oldalának a problémáit figyelembe véve. A hír összességében inkább negatív a magyar piacra nézve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.