BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Egyesült Államok felé haladunk

Már csak egyet kell aludni, és megkezdődik az EU-s csúcs a szorosabb integrációról – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Persze még e körül is vita van a nagy szereplők között. Van, aki a szuverenitását, van, aki a pénzét félti (fiskális integráció). Az előbbiek például a franciák, az utóbbiak a németek. Jelentős ellentétek vannak, de ettől függetlenül Európa halad az Európai Egyesült Államok koncepciója felé, azonban valószínűleg évekig, vagy akár évtizedekig is tarthat míg kialakul.

Péntekre, ha minden igaz, meg lesz az első jelentősebb lépés. Ráadásul több kínai lap is gazdaságélénkítésről beszél, amely most jól jön a határmezsgyéken billegő indexeknek. A BUX például a 30 napos mozgóátlagról próbál fordulni, amely igaz az amerikai vezető indexekre is. Ugyanakkor a DAX gyengén viselkedett, és beesett minden mozgóátlag alá, s egyelőre ott is maradt. Így vegyes képről beszélhetünk. Mindenesetre ma emelkedésre számítunk.

USA, Európa:

- Tegnap emelkedni tudtak az amerikai piacok a várakozásoknál jobb lakásadatoknak köszönhetően. (Dow +0,3 százalék; S&P500 +0,5 százalék; Nasdaq +0,6 százalék)

- A CaseShiller házárindex hó/hó alapon növekedett, amely a második pozitív jel a lakáspiac szempontjából két napon belül. Így a befektetők is megörültek, de igazándiból mindenki a 19-dik EU találkozót várja. Lesz-e közös kötvény, közös fiskális politika? Ezek a kérdések foglalkoztatják a befeketedőket.

- Egyelőre a spanyoloknak és az olaszoknak bizalmat szavaztak, hiszen mind a két országban sikeresek voltak a kötvényaukciók, azaz a maximálisan felkínált mennyiséget sikerült eladni. Az is igaz, hogy a hozamok jelentősen emelkedtek. A fél éves papírok hozama a korábbi 1,7 százalékról majdnem megduplázódott, de a három hónapos esetén mintegy háromszorozódott hozamot láthattunk a korábbi 0,8 százalék környékéről.

- Az olaszok ma fél éves kötvényt adnak el 9 milliárd euró értékben. Ezt, illetve ennek sikerét nyilván kíváncsian figyelik majd a befektetők.

Olaj, arany:

- Az arany árfolyama továbbra is egy enyhén emelkedő sáv alján vacillál. Ha ez így folytatódik, akkor nem oly soká jöhet egy kb. 100 dolláros emelkedés.

- Az ausztrál Természeti Kincsek és Energiaügyi Minisztériuma szerint idén 1,660 dollárig emelkedhet az arany árfolyama a jegybankok vásárlásainak köszönhetően. Ausztrália mintegy 9 százalékkal növelné idei aranyexportját (361 tonna).

- A rúpia meg tovább gyengül a dollárral szemben, amely hűti az indiai vásárlásokat, pedig a piac mintegy 25 százalékát ők viszik el általában. Vagyis egyelőre a keresleti oldal gyengének, míg a kínálati oldal erősnek tűnik. Így átmeneti emelkedésre, vagy ha úgy tetszik, technikai korrekcióra számítunk, mikor a 100 dolláros emelkedésről beszélünk.

- Az olaj is döglött lóként hever a 79 dollár környékén, szinte meg se moccan. Mindenki fél a gazdasági lassulástól. Nyilván ha pozitív döntés születik az EU-s csúcson, akkor az pozitívan hathat az árfolyamra.

- Addig is érdemes a mai olajkészlet adatokat figyelni. A piaci szereplők szerint 1,3 millió hordóval csökkentek a készletek a múlt héten.

Devizák:

- A magyar kamatdöntés után is stabil maradt a forint, hiszen a jövőre növekvő inflációs előrejelzés ellenére tegnap csak csökkentésről és tartásról szavaztak a monetáris tanácstagok. Az év végére a piac már kamatcsökkentést vár, amelyet a márciusban kinevezendő új elnök vezérletével a monetáris tanács folytathat is. Így a magas hozamok, meg a 3 százalék alatti várható költségvetési hiány fényében nem meglepő, hogy a forint erősödik.

- Persze azért érdemes figyelni a most kezdődő költségvetési vitát. Kérdés, hogy mennyivel kell többet beszedni ahhoz, hogy a kormány most megfogalmazott, új szociálpolitikai céljai teljesüljenek.

- Merkel beszédének félre fordítására nagyot esett az euró. Nevezetesen: Amíg ő él, addig nem lesz adósság megosztás az EMU-ban. A mondatból hiányzik egy szó: teljes! Mennyivel másabb: Amíg ő él, addig nem lesz teljes adósság megosztás az EMU-ban.

- A későbbi módosítás ellenére folytatódik a dollár erősödő trendje. Így tudjuk, merre van a legkisebb ellenállás.

Távol-Kelet:

- Emelkedést láthattunk Ázsiában az esteleges kínai stimulusnak illetve az Európa körüli pozitívabb hangulatnak köszönhetően. (Nikkei +0,8 százalék; Hang Sheng +1 százalék; Shanghai -0,3 százalék)

- Emelkedtek az ázsiai piacok annak köszönhetően, hogy több kínai lap is arról számolt be, hogy a kínai kormányzat további gazdaságélénkítő lépéseket tervez. Ennek ellenére pont a kínai index volt az, amely eséssel fejezte be a napot.

- Ráadásul Kína azon ügyködik, hogy összekösse a Hong Kong-i és a kontinentális pénzügyi piacokat. Állítólag ez lesz Kína ajándéka Hong Kongnak az anyaországhoz való visszatérés 15. évfordulójára rendezett ünnepségeken.

Határidős piacok: - Európa a pozitív tartományban kezdett, a DAX jelenleg 0,5 százalékos emelkedést mutat. Az amerikai határidők nulla körül oszcillálnak.

Vállalati hírek

- Tűz ütött ki tegnap a MOL zalaegerszegi finomítójában, egy bitumentároló tartály sérült meg. A MOL szerint a kár néhány millió forintos, ami a részvényárra nézve elhanyagolható, az egy forintot sem éri el.

- A sárospataki önkormányzat is vitatja az E-Starral szembeni tartozását. A polgármester azt állítja, hogy 2007-ben, az 500 millió forintos beruházás végrehajtásakor az E-Star azt ígérte, hogy a beruházás hamar megtérül, és megtakarítást eredményez majd a városnak. Ennek ellenére az üzemeltetés költségei nőttek, igaz, az energiaárak is jelentősen megugrottak azóta. Egyre inkább úgy tűnik, hogy nehéz lesz az E-Starnak beszednie a mintegy 5 millió eurónyi kintlévőségét az önkormányzatoktól, melynek negatív hatása elérheti a részvényenként 550 forintot is. Tegnap 150 forinttal, a hódmezővásárhelyi szerződésbontás bejelentése óta pedig 300 forinttal esett a papír ára, vagyis a lehetséges veszteség fele már beárazódott.

Gazdasági hírek

- Az MNB monetáris tanácsa tegnapi ülésén változatlanul, 7,0 százalékon hagyta az alapkamatot. A közlemény szerint év végéig még jöhet kamatvágás. Az jegybank módosította GDP előrejelzését: idén a 0,1 százalékos bővülés helyett 0,8 százalékos szűkülés várható, jövőre pedig a 1,5 százalék helyett csak 0,8 százalék lehet a növekedés. Az inflációs várakozást idén 5,6 százalékról 5,3 százalékra csökkentette, jövőre pedig 3,0 százalékról 3,5 százalékra emelte (az újonnan bevezetendő távközlési és pénzügyi tranzakciós adók miatt).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.