BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beigazolódott a félelmetes pletyka

Tegnap rendesen csépelték az amerikai piacokat – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Az állítás az volt, hogy a gyenge makrogazdasági adatoknak köszönhető az esés. Félelmetes volt. Piaczárás után megtudtuk a valós okot: igaz volt a pletyka, amely csak néhány „vájt fülű” befektető érdeklődését keltette fel még az európai kereskedésben, de úgy tűnik, hogy az amerikai befektetők komolyan vették a pletykát.

Nevezetesen azt, hogy a Moody’s megelégelte a dolgokat, és nagyot lépett: a Credit Suisse-t 3 fokozattal minősítette le, és összesen 15 banknak csökkentette a minősítését. A Morgan Stanley esetében a várt 3 fokozat helyett csak 2 lépcső lett az eredmény, így a befektetők megörültek és a zárás utáni kereskedésben szétvették a részvényt (+4,6 százalék). A Moody’s akció fényében már érthető a negatív tegnapi kereskedés és azt is, hogy Ázsiában már nem is annyira „medve” a piaci hangulat. Így nálunk is negatív kezdés lehetséges, de a folytatás már nem biztos, hogy olyan borús lesz.

USA, Európa:

- Az eladók kerültek előtérbe tegnap a tengerentúli piacon, a kereskedés végéig meglehetősen negatív volt a hangulat, így jelentős mínuszban fejezték be a napot a vezető indexek (Dow -1,96 százalék, Nasdaq    -2,44 százalék, S&P500 -2,23 százalék).

- Tegnap nyilvánosságra hozták spanyol bankaudit eredményeit. Jó hír, hogy a vártnál valamivel kisebb a bankszektor tőkehiánya, az alap forgatókönyv szerint 16-25 milliárd euró, de legrosszabb esetben sem több, mint  51-62 milliárd euró. A korábbi piaci várakozások 65 milliárd euróról szóltak, így a tegnapi hír kedvező.

- Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter tegnap bejelentette, hogy a napokban nyújtják be a bank-mentőcsomag kérelmet.

- A holland bíróság arra kötelezte az Apple-t, hogy térítse meg a Samsungnak okozott károkat. A két cég már jó ideje viaskodik egymással, így a döntés nem meglepő.  Az amerikai technológiai óriás árfolyama 1,4 százalékot veszített értékéből.

- A friss munkanélküli segélykérelmek 387 ezerre csökkentek a múlt heti (felülvizsgált) 389 ezerről, a piaci konszenzus pedig 380 ezer volt.

- A Philadelphiai Fed index negatív meglepetést okozott tegnap. A várt stagnálás helyett -16,6 pontra zuhant a mutató, az előző havi 5,8 pontról.

- A Moody’s több tengerentúli és európai bank minősítését rontotta le, a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs és a J.P Morgan sem kerülte el a leminősítést.

Olaj, arany:

- Nagyot zuhant az olaj a tegnapi kereskedésben. Az árfolyam új mélypontot ütött tegnap, a hetek óta tartó oldalazásból kitört lefelé, és közel 9 hónapos minimumra zuhant, a kereskedést 78,2 dolláron fejezte be.

- Az arany piacát is az eladók uralták, látványos fekete gyertyával zárta a kereskedést a nemesfém. Az árfolyam 1.607 dollárról 1.566 dollárig esett, és hamarosan elérheti az 1.530 dolláros támaszt.

Devizák:

- Megtorpant tegnap a forint erősödése. Napközben 284,5-nél is járt az árfolyam, majd irányt váltott, és zárásra 288,4-ig emelkedett. A kirajzolódott alsó kanóc fordulós jelzés, ezért a következő napok inkább a forint gyengüléséről fognak szólni.

-  A dollár egyértelműen erősödött tegnap az euróval szemben. Az 1,27-es nyitás után következett a lejtmenet, és zárásra 1,254-ig csökkent az árfolyam. A folytatásban további dollárerősödés valószínű.


Távol-Kelet:

- Az ázsiai piacot sem kímélték az eladók, főleg a kínai tőzsdén voltak mínuszok (Nikkei -0,23 százalék, Hang Seng -1,12 százalék, Shanghai -1,4 százalék).

- A tengerentúli piacok esése küldte lejtőre az ázsiai tőzsdét, egyedül az exportőrök teljesítettek jól (Sharp 2,41 százalék, Olympus 2,22 százalék, Sony 5,63 százalék).

Határidős piacok: Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

Magyar Telekom : Az unió kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a 2010-ben bevezetett távközlési adóval kapcsolatban. Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy az adó nem érinti-e hátrányosabban a külföldi társaságokat, mint a belföldieket, ugyanis a hazai szereplők kicsik, és más adószabályok vonatkoznak rájuk. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- Mától fizeti a részvényenkénti 454,54 forintos osztalékot a MOL.

- Az OTP 7.458 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját részvény állománya 4.478.309 darabra (1.6 százalék) változott.

- Az E-Star felügyelő bizottságának tagja, dr. Vereczkey Zoltán lemondott tisztségéről.

Gazdasági hírek

- Az IMF már megkapta a Magyarország által küldött levelet, míg a többi uniós testület még nem. Együtt fogják áttanulmányozni annak tartalmát, ami arra utalhat, hogy játszma tovább folyik. A tegnap benyújtott jegybanktörvényben van egy passzus, ami lehetővé tenné, hogy az MNB ne tegye közzé a deviza- és aranytartalékának aktuális állományát. Mivel jövő márciustól új elnöke lesz a jegybanknak, elképzelhető, hogy csökken a transzparencia, ami tovább növeli a kockázati prémiumot. A hír mindenképp negatív.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.