BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a bankadó szűnik meg

A tervezettnél korábban, már jövőre megszűnhet a bankok különadója. Egy felső határ nélküli tranzakciós illeték ugyanakkor bőven kárpótolhatja a költségvetést a kieső bevételért. A túlzott mértékű új elvonás azonban külföldre terelheti a pénzforgalmat, ami kedvezőtlen a bankoknak és bizonytalanná teszi az illetékből származó bevétel nagyságát.

A tervezettnél egy évvel korábban, már jövőre megszűnhet a magyarországi  bankadó. Orbán Viktor miniszterelnök kedden este az osztrák gazdasági kamara épületében tartott előadásban azt mondta, 2013 január 1-étől a bankadót teljesen kivezetik az adórendszerből, és megjelenik helyette a pénzügyi tranzakciós illeték, amelynek részleteiről még tárgyalnak. A kormány korábban azt terezte, hogy jövőre a bankadó az idei fele lesz és az csak 2014-től szűnik meg.

Ha a bankadót jövőre eltörli a kormány, akkor azzal elvben 90 milliárd forint bevételtől eshet el a költségvetés. Ez a bruttó hazai termék (GDP) 0,25-0,3 százalékát kitevő egyenlegromlást jelentene, ha a kormány nem kompenzálná kiadáscsökkentéssel, vagy bevételnöveléssel a bankadó eltörlésének hatását.

Az elmúlt hetekben kiszivárgott hírek szerint azonban a kormány 70 milliárd forintos bevételkieséssel számolt a jövő évi büdzsében, mert jövőre bevezetik az egységes biztosítási adót, amely már nem a bankadó soron szerepel a költségvetési törvényjavaslatban.

A bevételkiesés azonban még ennél is kisebb lehet. Azt ugyanis a kormány és bankszövetség megállapodása értelmében a hitelintézetek az adósmentésre és a hitelezés bővítésére fordított összegek arányában csökkenthetik. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter május elején arról beszélt, hogy várakozásaik szerint jövőre a magyar bankrendszer olyan mértékben növeli a hitelezést, hogy akár teljes mértékben el tudja kerülni a különadó megfizetését.

"A Magyar Bankszövetség egyetért a banki különadó kivezetésével" - kommentálta Sütő Ágnes, a szervezet kommunikációért felelős vezetője Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését. A bankok szerint a magyarországi bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szeresére nőne, ha a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslatot a beterjesztett formában fogadnák el. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke úgy vélekedett erről, hogy két "katasztrofális" év után gyakorlatilag a tönk szélére küldenék a magyar bankszektort, amely így nem tudna hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez.

A pénzügyi tranzakciós illetékből a kormány jövőre legalább 130 milliárd forint bevételt vár, amit a tranzakciót végrehajtó bankoknak kellene megfizetniük. Az ezen a címen azonban a tervekben szereplő 130 milliárdnál jóval, akár 100 milliárd forinttal is nagyobb bevétele keletkezhet a büdzsének, mivel a jelenlegi tervek szerint az adónak nem lesz felső határa. Ez a 100 milliárd forintos többlet ugyan bőven ellensúlyozza a költségvetés számra a megszűnő bankadó miatt kieső legfeljebb 70 milliárd forintot.

Részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.