BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Varga kijelentése az IMF-tárgyalások elhúzódására utal

Szerencsére jó hírek érkeztek az európai adósságválság háza tájáról, ezért a hazai fizetőeszköz is lendületet tudott venni. Azaz, a tegnap általunk várt, a következő napokra szóló nagy kilengés a pozitív irányba indult meg – írják az Erste Bank elemzői.

Az árfolyam ezzel az akcióval a 200 napos mozgóátlagot tesztelte vissza, de ma reggel egyelőre nem látszik további forinterősödés. Továbbra is a nemzetközi hangulat változásai, illetve az IMF-tárgyalások körüli, folytatódó huzavona mozgathatja a forint árfolyamát. Lefelé az utóbbi hetekben támaszként viselkedő 200 napos mozgóátlagnál 297 forint körül, valamint lejjebb, 295 forint körül látunk szinteket. Felfelé a 300 forintos szint felett 303, majd 306 forintnál vannak ellenállások.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nagyot erősödött tegnap a forint a bíztató európai hírekre, amik a spanyol bankszektor megsegítéséről szóltak. A globális hangulat összességében javult ezekre a hírekre, dacára annak, hogy az Európai Központi Bank felől nem érkezett olyan bejelentés, ami jelentősen javította volna a hangulatot és amire a piac jónéhány szereplője titokban talán számított. Ma reggel egyelőre nem mutatkozik komolyabb hangulatromlás, 299 körül áll a forint, dacára egyébként annak, hogy Varga Mihály, az IMF tárgyalások magyar oldali vezetője olyan kijelentéseket tett, amik a tárgyalások további elhúzódására utalnak. Varga ugyanis tegnap arról beszélt, hogy a 2013-as évre szeretnének eljutni odáig, hogy Magyarország biztonsági hálóval rendelkezzék. Erre az évre a finanszírozás biztosított, tette hozzá. A kijelentés nem mondható pozitívnak, hiszen arra utal, hogy csak az idei év vége felé lehet megállapodás, nem pedig a korábban remélt, kora őszi időpontban.

A magyar állampapírpiacon is érződött tegnap a hangulatjavulás, az ÁKK az éven túli lejáratoknál 8-11 bázispontos hozamcsökkenést regisztrált. Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, 45 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár ismét nagyot gyengül az euróval szemben. A nap elején 1,245-nél járt az árfolyam, majd zárásra 1,26 közelébe emelkedett, ezzel kitört az egy hónapja óta tartó csökkenő sávból. A tőzsdéken is megtette a hatását a tegnapi hangulatjavulás, az USA börzéi nagyot emelkedtek (Dow 2,4 százalék, Nasdaq 2,4 százalék, S&P500 2,3 százalék). A növekedéshez hozzájárultak az Európából érkező pozitív hírek, illetve az atlantai Fed elnöke is további monetáris lazítás lehetőségéről beszélt.

A távol-keleten is pluszok voltak reggel (Nikkei 1,2 százalék, Hang Seng 0, 8 százalék, Shanghai -0,8 százalék). Úgy tűnik, Kínában elhalasztanák a jövő évtől tervezett, banki tőkekövetelményeket érintő feltételek szigorítását az ázsiai ország gazdasági lassulásának megfékezése miatt. Az árupiacokon az arany a tegnapi nap végére a reggeli értékek közelébe, 1.619 dollár körülire esett unciánként. Az olaj az elmúlt heteket jellemző esés után tegnap 1 százalék körüli emelkedést mutatott, a WTI hordónkénti ára 86 dollár fölé került. A határidős indexek a pozitív tartományban vannak reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH reggeli adatai szerint az ipari termelés előzetes áprilisi adata 3,1 százalékos éves, és 2,4 százalékos havi visszaesést mutat, ami méretes negatív meglepetést jelent. Mi 0,8 százalékos éves növekedésre számítottunk. A KSH kommentárjából arra lehet következtetni, hogy az elektronikai termékek gyártásának csökkenése (feltehetően a Nokia miatt) meglepően gyors ütemben folytatódik, amit áprilisban nem tudott ellensúlyozni a Mercedes gyár termelésbe állása. Utóbbi felfutásának előrejelzése bizonytalan, valamint az is igaz, hogy a mai adatból még nem lehet biztosan levonni hosszú távú következtetéseket. Mindenesetre egyre valószínűbb, hogy általában véve az ipari szektor idén a korábban várthoz képest rosszabbul teljesíthet.

Hírek szerint az EU és Németország olyan megoldást szeretne kidolgozni a spanyol bankok feltőkésítésével kapcsolatban, hogy a spanyol kormányra ne nehezedjenek további terhek. Eközben az elemzői várakozásoknak megfelelően szinten tartotta tegnapi kamatdöntő ülésén az irányadó rátát az EKB. Az alapkamat így 1 százalék maradt, bár néhány jegybankár a kamat csökkentés mellett érvelt. A júliusi kamatcsökkentésre nem utalt egyértelműen a jegybankelnök, és újabb monetáris lazításról sem tett említést a sajtótájékoztatón. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.