BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők az IMF-hitelről: Nem számítunk villámgyors megegyezésre

Tegnap összességében gyengült a hazai fizetőeszköz árfolyama, annak ellenére is, hogy délután az IMF felől pozitív megerősítés érkezett a jegybanktörvénnyel kapcsolatban – írják az Erste Bank elemzői.

Ez azonban elsősorban a kora délutánig tartó gyengülésnek köszönhető, amely során az EUR/HUF devizapár 288 fölött is járt egy rövid ideig. Később, a jó hírekre, 286 körülig húzták vissza a kurzust, ma reggel pedig közel 287 körül jár az árfolyam. Az elmúlt napokban az látszik, hogy 285 forint alá nem tudott tartósan bekerülni az euró árfolyama, ez egy komoly támasznak tekinthető. Kérdés, hogy a következő napokban tartott EU csúcson elhangzik-e olyan javaslat, vagy születik-e olyan megállapodás, ami a forintra is komoly hatással lesz. Felfelé 290 forint körül, lefelé 285, majd 282 forint körül látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Napközben inkább gyengült, délután viszont már erősödni tudott a forint, miután az IMF jelezte, hogy a jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a hitelkeretről. Ma kezdődik a két napos EU csúcstalálkozó, ahol a téma a fiskális unió és bankunió, illetve az esetleges közös kötvénykibocsátás kérdései lesznek. Rövid távon a találkozóról érkező hírek is befolyásolhatják a forint árfolyamát.

Tegnap az állampapírok másodlagos vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozások történtek. Ma a délelőtti kötvényaukciókra figyelhet a piac, a felkínált mennyiség a 3, az 5 és a 15 éves papírokból összesen 38 Mrd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi dollárerősödést követően most az euró erősödését látjuk. A befektetők reménykednek a pozitív uniós lépésekben. Ami a tőzsdéket illeti, a jól alakuló függőben levő lakásértékesítési adatok (15,3 százalékos bővülés a várt 9,9 százalékkal szemben) meghozták az amerikai befektetők kedvét a részvényvásárlásra, emelkedtek az indexek (Dow +0,7 százalék; S&P500 +0,9 százalék; Nasdaq +0,7 százalék). Ma elkezdődik a várva-várt EU találkozó, ahonnan fontos piacmozgató hírek jöhetnek. Ázsiában is jó volt a hangulat az amerikai adatoknak köszönhetően, de a Hang Seng a végére elfáradt (Nikkei +1,6 százalék; Hang Seng -0,6 százalék; Shanghai -1 százalék).

Az árupiacon annak ellenére emelkedik az olaj árfolyama, hogy a várt 1,3 millió hordóval szemben csak 0,1 millió hordóval csökkentek a kőolajkészletek az elmúlt héten. Ugyanakkor a finomított készletek 2,3 millió hordóval csökkentek a várt 1,2 millió hordós növekedéssel szemben, vagyis a teljes felhasználás jóval nagyobb volt, mint az olajbeszállítás. Így 1 százalékkal értékelődött fel az olaj árfolyama. Az arany árfolyama ma reggel kissé csökkent. Az amerikai határidők kis mínuszban tartózkodnak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Varga Mihály az IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter tegnap közölte, hogy megkapta Christine Lagarde válaszlevelét, amelyben az IMF vezérigazgatója üdvözölte az MNB-törvényhez benyújtott legújabb módosító javaslatokat. Lagarde szerint, amennyiben a Parlament megszavazza a módosításokat, akkor indulhatnak a hivatalos tárgyalások az IMF hitelkeretről. A parlament legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így „másnaptól kezdve bármikor megkezdődhetnek a tárgyalások”, Varga szerint.

Ehhez a főtárgyaló reggel azt tette hozzá, hogy augusztus közepétől október végéig bármikor jöhet a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. A hitelösszeg pedig „közel lehet” a piaci várakozásokban szereplő 15 milliárd eurós szinthez. Nem számítunk villámgyors megegyezésre, várakozásunk szerint a megállapodás aláírására ősszel kerülhet sor. A vitás kérdések a tárgyaló felek között elsősorban gazdaságpolitikai jellegűek lehetnek.

A KSH közleménye szerint a munkanélküliségi ráta március-májusban 11,2 százalékra csökkent a február-áprilisi 11,5 százalékról. Az adat összhangban van a várakozásainkkal. A munkanélküliségi ráta csökkenésével párhuzamosan az aktivitási is emelkedett, a foglalkoztatás bővülése alapvetően a közmunka-programok tavaszi nagyobb „felpörgésének“ volt köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.