BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Exkluzív: Itt a kormány új támogatott lakáshitel terve

A Magyar Bankszövetség a kamatplafon emelését javasolta a kormánynak, hogy a hitelintézetek folyósítani tudják a támogatott lakáshiteleket. A megemelt limit mellett sem lesz drága a hitel, kamata - legalábbis az első évben - a svájci frank hitelekével vetekedhet. A bankok jelenleg azért nem árulják a kölcsönt, mert a szabályozás szerint eléhető kamatmarzs nem elegendő a költségeik és a kockázataik fedezésére.

Kiderült, hogyan teszik működőképessé a jelenlegi kormány által kitalált támogatott hitelkonstrukciót. A lapunk birtokába került ugyanis az a Magyar Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről aláírt emlékeztető, amely az erre vonatkozó javaslatot is tartalmazza.

A kormány és a bankok képviselői csütörtökön ültek össze, hogy egyeztessenek a tranzakciós illetékről. A megbeszélésen azonban a tárgyalási emlékeztető szerint más témák is felmerültek. Az egyik ezek közül az volt, hogy az otthonteremtési támogatásról szóló kormányrendeletben jelenleg szereplő kamatplafont megemelik.

A bankok a mostani rendelet szerint az állampapírkamatoknál mindössze 3 százalékponttal magasabb kamattal kínálhatják a támogatott lakáshiteleket (ebből az adós számára lejön még persze a támogatás összege), ez a ráta viszont a szakértők szerint olyan alacsony, amely mellett a hitelintézetek számára nem éri meg kínálni a hitelt. A bankok forrásköltsége ugyanis jellemzően magasabb, mint az állampapírhozam, a jelzálogleveleken elérhető kamatok mintegy 1 százalékponttal magasabbak az állampapírhozamokénál, a fennmaradó 2 százalékpontos marzs pedig nem elegendő a bank kockázatainak költségeire.

A bankszövetség javaslata az, hogy az ügyleti kamat plafonját emeljék meg a referencia állampapírhozamok 130 százaléka + 3 százalékpontra. Jelenleg az Államadósság-kezelő Központ honlapján elérhető adatok szerint az egyéves referenciakamat 7,66, az ötéves pedig 8,75 százalékos, vagyis a bankok egyéves kamatperiódusnál 12 százalék körüli ügyleti kamatot is megállapíthatnak majd a támogatok lakáshiteleknél, míg a jelenlegi szabályozás szerint a kamat alig haladhatja meg a 10 százalékot. A megemelt kamatszint valóban reálisabbnak tűnik, hiszen a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint májusban 12,26 százalékos átlagos kamattal kötötték meg a bankok az ügyfeleikkel a lakáshitelekre vonatkozó szerződéseket.

A hatályos rendeletben szereplő kamatszint annyira irreálisan alacsony, hogy információink szerint eddig egyetlen szerződést sem kötöttek a tavaly decemberi kormányrendelet alapján a bankok. Támogatott hitel persze létezik, azt viszont a bankok még az előző Bajnai-kormány idején kihirdetett rendelet alapján folyósítják. Az új hitel alapján egyébként a kamattámogatás a hitelt igénybe vevő magánszemélyek számára kiemelkedően kedvező lenne, hiszen az államkincstár átvállalja a fizetendő kamat 50-70 százalékát – hitelfelvételi céltól és a gyermekek számától függően – az első évben, majd a támogatás az 5. évben 35-50 százalékra mérséklődik lineáris, évente megvalósuló fokozatos csökkenés eredményeként. Ez még a megemelt kamatplafon mellett is azt jelenti, hogy a családok a támogatott forinthitelt az első évben 6-8 százalékos kamat mellett vehetnék fel, ami vetekszik a svájci frank hitelek kamatával, miközben az árfolyamkockázattal nem kell számolni. Később persze a támogatás szintjének csökkenése miatt nőni fog a törlesztőrészlet, a családoknak ezzel is számolniuk kell majd.

Átejtette a kormány a bankokat

Ez is kiderül a szerkesztőségünk birtokába került dokumentumokból. A tárgyalási emlékeztetőben valóban számos pont szerepel, amelyet a számvevőszéki és költségvetési bizottság által az Országgyűlés elé benyújtott módosító javaslat is tartalmaz, a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett betétekre kivetett illetékről viszont nincs szó benne. A szakértők szerint a bankok jegybanki betéteinek adóztatása az alapkamat burkolt csökkentésnek minősülhet, ami sértheti a jegybank függetlenségét.

A bankok és a kormány csütörtöki tárgyalásán egyébként mindezeken túl szó esett még arról is, hogy a pénzváltók esetében megvizsgálják, hogy a tranzakciós adó mértékét egy ezrelékről két ezrelékre emeljék-e. Emellett az adózás rendjéről szóló törvényt is úgy módosítanák, hogy az tovább korlátozza a vállalatok egymás közötti készpénzforgalmát. A nemrég módosított törvény szerint jövőre havi 5 millió forintos forgalom alatt rendezhetné csak két cég egymás között készpénzben a kifizetéseket, ezt a határt 1,5 millió forintra csökkentenék.

A bankok és a kormány csütörtöki tárgyalásán egyébként mindezeken túl szó esett még arról is, hogy a pénzváltók esetében megvizsgálják, hogy a tranzakciós adó mértékét egy ezrelékről két ezrelékre emeljék-e. Emellett az adózás rendjéről szóló törvényt is úgy módosítanák, hogy az tovább korlátozza a vállalatok egymás közötti készpénzforgalmát. A nemrég módosított törvény szerint jövőre havi 5 millió forintos forgalom alatt rendezhetné csak két cég egymás között készpénzben a kifizetéseket, ezt a határt 1,5 millió forintra csökkentenék. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.