BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hol érdemes diákhitelt felvenni? Íme a nemzetközi összehasonlítás

Kiemelkedő eredményt ért el a hazai diákhitel rendszer a Cedefop, az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ 33 ország képzési célú hitelezési gyakorlatát vizsgáló felmérésében. Magyarország az e téren úttörő Svédországgal, illetve Finnországgal lett első.

Igen fejlettnek számít nemzetközi összehasonlításban is a magyarországi diákhitel-rendszer - derül ki a Cedefop, az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ 33 ország képzési célú hitelezési gyakorlatát vizsgáló felméréséből. A Diákhitel Központ által lapunkhoz eljuttatott elemzés szerint az extenzív, azaz az egyénekre és a vállalatokra is országos szinten jelentős hatást gyakorló hitelrendszerek közül az összes kritériumot figyelembe véve Magyarország, Finnország és a diákhitel bevezetésében (1917) úttörő Svédország végzett az élen.

A vizsgált szempontok közül a hitel visszafizetésének végső határidejére vonatkozó szabályozás egyedülálló a magyar diákhitel konstrukcióban. Míg Európa szerte a legszélesebb körben elterjedt visszafizetési periódus 10-20 év, addig Magyarországon 65 éves korig kitolódik a törlesztési határidő. A kutatásból kiderül, hogy Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában és Hollandiában is a 24-35 éves korcsoportból kerül ki a diákhitelt igénylők zöme, a többi nyugat-európai országban jellemzően fiatalabb korban kerülnek kapcsolatba a hallgatók ezzel a finanszírozási formával.

A felvett hitelösszegek is beszédesek: míg az egy főre jutó átlagos felvett hitelösszeg Magyarországon 2310 euró (jelen árfolyamon nagyjából 680 ezer forint) körül mozgott 2008/2009-ben, addig ez az összeg Angliában 13 614 euró volt.

A felmérés érdekes megállapítása emellett, hogy az igénylők között a nők többségben vannak.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.