BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hullámvasútra ültette a befektetőket az arany

Az arany ismét hullámvasútra ültette a befektetőket az elmúlt hét folyamán. A szerelvény aktuális menetrendjét az USA-ból érkező hírek alakították – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A hét elején még az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek fűtötték a spekulációkat egy az arany számára kedvező likviditásbővítésre vonatkozólag. A hét második felében viszont a Fed-elnök elutasítónak vélt nyilatkozatai nyomán ezek hamar elszálltak, és ettől máris lejtőre került a nemesfémek árfolyama.

Egy kedvező hétkezdést követően a hét végére elromlott a piacok hangulata, és ebben a negatív környezetben eladói nyomás kerekedett felül a nemesfémeknél is. Az arany ismét 1.600 dollár alatt, unciánként 1.576,50 dolláron zárta Londonban a hetet. Egy uncia ezüstért pedig 28,17 dollárt kellett fizetni. Mindez annak tükrében, hogy a hitelszűkében bővelkedő Spanyolország most hétvégén bejelentette, hogy az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) igénybevételére kényszerül. Az első becslések máris 100 milliárd eurónyi segélyről szólnak a bankrendszer konszolidációjára, de nem kell túlzottan pesszimistának lenni ahhoz a feltételezéshez, hogy Madrid hamarosan már ennek a többszörösét fogja igényelni.

Annál nagyobb követ dobott viszont a vízbe Ben Bernanke Fed-elnök azzal, hogy a gazdaság helyzetét elemző csütörtöki kongresszusi meghallgatásán egyetlen szót sem ejtett egy esetleges monetáris lazításról az Egyesült Államokban. Sőt, az USA jegybankjának első embere leginkább az amerikai gazdaság javuló tendenciáit ecsetelte, és így csalatkozni kényszerültek egy új pénzügyi ösztönző programmal kapcsolatos várakozások. Ezek még egy héttel korábban a rossz foglalkoztatási adatok hírére kerültek ismét az előtérbe, és akkor azonmód az arany árfolyamának rég nem látott, napon belüli 5%-kos emelkedéséről gondoskodtak.

A Federal Reserve a világ jegybankjainak többségével ellentétben nem csak az infláció felett őrködik, de feladata az Egyesült Államok gazdasági növekedésének elősegítése is. Az USA jegybanki rendszerének illetékesei minden alkalmat meg is ragadnak arra, hogy szépre fessék a gazdaság helyzetét. Ez az öndicséret hűti a várakozásokat egy újabb mennyiségi lazításra (QE3) vonatkozólag, aminek következtében csökkenek a részvény- és nyersanyagárak, erősödik a dollár, enyhül az inflációs nyomás, és olcsóbbodnak a nemesfémek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.