BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamat manipuláció - Fokozzák a nyomást a brit óriásbankon

David Cameron brit miniszterelnök felvette a büntetőjogi felelősség kérdését a Barclays óriásbanknál elkövetett kamat manipulációs kísérlet kapcsán.

A Barclays összesen 290 millió fontos bírságot fizet, miután a brit pénzügyi felügyelet felderítette, hogy az óriásbank vezetése 2005 óta több szabálytalanságot követtek el azért, hogy befolyásolják a Libort. A Barclays mellett az RBS és a Lloyds bevonásával végzett nemzetközi nyomozás a kereskedelmi bankok számára irányadó kamatláb esetleges manipulációját deríti fel az amerikai hatóságokkal együttműködésben.

A brit pénzügyi felügyelet, az FSA által nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint a Barclays alkalmazottainak több üveg Bollinger pezsgőt ajánlottak fel, ha megpróbálják befolyásolni az irányadó kamatot, míg az amerikai tőzsdefelügyelet úgy tudja, hogy a 2008-as krízis kirobbanásakor a kamat fixálásával is megpróbálkoztak a brit pénzintézetnél.

A nyomás egyre nagyobb a Barclays vezetésén, mert bár az FSA nem közölte, hogy pontosan kik lehetnek érintettek a kamatmódosítási akcióban, vélelmezhető, hogy az akkoriban is vezető szerepet betöltő és jelenleg a cég vezéreként működő Bob Diamond is felelősségre vonható. David Cameron az esetleges büntetőjogi felelősséggel kapcsolatban egyelőre annyit mondott: a kérdést meg kell vizsgálni, a Guardian pedig úgy tudja, hogy a pénzügyminisztérium jelenleg dolgozik az esettel kapcsolatos kommünikén.

A Labour vezetése büntetőeljárást követel az ügyben, míg Andrew Tyrie, a Pénzügyminisztérium szakbizottságának elnöke arra szólította fel Diamondot, hogy a parlamenti képviselők előtt számoljon be az ügy részleteiről. George Osborne pénzügyminiszter vélhetően a kora délutáni órákban tart sajtótájékoztatót az ügyben, a brit lap úgy tudja, hogy a tárcavezető a Labour elhamarkodott nyilatkozatait fogja kritizálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.