BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína bízik az euróövezetben, de…

A kínai központi bank főnöke kijelentette, hogy az országa továbbra is befektet majd euróövezeti államkötvényekbe és más eszközökbe, ugyanakkor arra szólította fel az euróövezetet, hogy gyorsítsa fel a reformok megvalósítását az adósságválság megfékezése érdekében.

A Reuters jelentése szerint  Zhou Xiaochuan e kijelentést a  Chinese Business  News című lapban hétfőn megjelent interjújában tette. Leszögezte, hogy Kína továbbra is vásárol majd euróövezeti államkötvényeket, támogatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kötelezettségvállalásait, és befektet infrastrukturális és privatizációs programokba.

Zhou azt is mondta, hogy a kínai központi banknak nem áll szándékában rohamosan növelni az ország külföldi valutatartalékait, amelyek összege máris a legnagyobb a világon: 3300 milliárd dollár. A jegybankár amellett, hogy támogatásáról biztosította a Valutaalapot, arra is emlékeztetett, hogy már késésben van az IMF kvótareformjának megvalósítása - jelenti a Market News International.

A kínai jegybankár egyúttal arról is beszélt, hogy a válság jelenlegi szakaszában természetes, hogy emelkedik a nemteljesítő hitelek aránya, ezért arra bíztatta a kínai pénzintézeteket, hogy növeljék a nemfizetések emelkedésének ellensúlyozására használható tartalékaikat. A bankvezető egyúttal közölte, hogy a kereskedelmi mérleg többlete a jövőben tovább csökken, Pekingnek pedig támogatnia kellene a magántőke külföldi terjeszkedését és nagyobb teret kell engednie a magánbefektetéseknek a hazai piacon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.