BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mátyás király meséjéhez hasonlít a Fed döntése

„Hoztam is, meg nem is” a Mátyás királyról szóló népmese szerint. Ezt láthattuk tegnap a Fed ülés után – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Meghosszabbították a hosszú kötvényvásárlásokat, amelyeket a rövid kötvényeladásokból finanszíroznak. Összesen 267 milliárd dollárt költenek az új programra. Ez havi szinten ugyanakkora, mint az előző „swap” program volt, amely ebben a hónapban jár le. Közben a döntéshozók azt is elmondták, hogy most már valószínűleg 2014 végéig maradhat a jegybanki alapkamat 0,25 százalék közelében. Sőt, Ben Bernanke Fed elnök azt is elmondta a koraesti beszédében, hogy a romló gazdasági folyamatok további beavatkozását tehetnek szükségessé. Ez pedig erős utalás arra, s a piaci szereplők úgy is értelmezik, hogy akár már az augusztusi Fed ülésen bejelenthetnek egy estleges QE3-at. Vagyis kaptunk is valamit, meg nem is.

Mindenesetre az világos, hogy a döntéshozók elkötelezettek a gazdasági prosperitás és a pénzügyi stabilitás fenntartása felé. Az pedig jó, persze csak addig, amíg vannak megfelelő eszközeik a gazdaság stimulálására. Ha ez elfogyna, akkor lennénk igazán bajban. Mindenesetre a jelenlegi lépés azért jó, mert nem gyengíti a dollárt, hiszen nem hoz friss pénzt a rendszerbe, ugyanakkor a hosszú kötvények (például 10 éves) hozamait csökkenti, amely növeli a részvények fair értékét (célárfolyamát), hiszen a pénzáramlást az elemzők/befektetők általában a 10 éves hozamok alapján számolják.

Ráadásul, ha a hosszú hozamok alacsonyak, akkor lehet hosszú olcsó hiteleket felvenni, amely növeli a beruházási kedvet és élénkíti a gazdaságot. Vagyis a lépésnek inkább a dollárt kellene erősítenie, amelyet jelenleg nem látunk. Mindenesetre a lépés kevesebb, mint amit vártunk, így a tegnap megindult korrekció folytatódhat ma a piacokon.

USA, Európa:

- Nem bontakozott ki jó hangulat a tengerentúli piacokon, miután a Fed nem jelentett be újabb likviditásnövelő programot a tegnapi kamatdöntő ülés végén (Dow -0,1 százalék, Nasdaq 0,02 százalék, S&P500 -0,17 százalék).

- A tengerentúli jegybank nem változtatott az irányadó rátán, továbbra is a 0-0,25 százalékos sávban hagyta az alapkamatot. A jegybank megerősítette, hogy a kamatok 2014 végéig alacsonyak maradhatnak.

- A Fed nem jelentett be újabb likviditásnövelő programot, de a hamarosan lejáró Operation Twist programot az év végéig meghosszabbította, melynek során 267 milliárd dollár értékben cserélnek rövid lejáratú amerikai kötvényt hosszú lejáratúra.

- A gazdasági növekedési kilátásokat erősen lerontotta a jegybank, és a munkanélküliségi ráta is növekedhet a Fed szerint.

- Bernanke Fed elnök elmondta, hogy szükség esetén újabb eszközvásárlási programot is fontolóra fognak venni.

- Sajtóhírek szerint Angela Merkel elképzelhetőnek tartja, hogy az ESM és EFSF alapok a másodpiacon is vásároljanak államkötvényeket. A spanyol és az olasz hozamok is csökkentek a hír hallatán.

- Görögországban megállapodtak a koalíciós kormány létrehozásáról. Antonisz Szamarasz vezetésével az Új Demokrácia, a Paszok, és a Demokratikus Baloldal alakított kormányt. A három párt együttesen 179 helyet szerzett a 300 fős parlamentben.

Olaj, arany:

- Negatívan érintette az arany árfolyamát, hogy az amerikai jegybank nem jelentett be újabb likviditásfokozó intézkedést. Az árfolyam 1.618 dolláron nyitott tegnap, és az 1.589 dolláros minimumot elérve 1.607 dollárig korrigált zárásra. A 30 napos mozgóátlag fogta meg a tegnapi esést.

- Az emelkedő olajtartalékok lejtőre küldték tegnap a kőolaj árfolyamát, amely 2,8 százalékos mínuszban, 81,4 dolláron zárta a tegnapi kereskedést. A reggeli órákban újabb mélypontra, 80,3 dollárra süllyedt az olaj kurzusa.

- Az olajtartalékok a várt 1,3 milliós csökkenés helyett nagyot emelkedtek, 2,1 millió hordó volt a bővülés.

Devizák:

- A forint töretlenül erősödik az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz másfél havi csúcs közelébe emelkedett, 286 alatt is kereskedtek a forinttal. A reggeli órákban is töretlen a tendencia, hamarosan 285-öt is elérheti az árfolyam.

- A tengerentúli piacról érkező hírek nem igazán mozgatták meg az EUR/USD árfolyamát, a dollár egyhavi mélypont közelében mozgott az 1,264 és az 1,274 közötti sávban.

Távol-Kelet:

- Ellentétes mozgások bontakoztak ki a távol-keleti piacokon, a japán tőzsde felfelé, a kínai pedig lefelé mozgott (Nikkei 0,82 százalék, Hang Seng -0,81 százalék, Shanghai -1,21 százalék).

- Kínában az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser index rontotta el a hangulatot, az index 48,4-ről 48,1-re csökkenhet júniusban az első becslés szerint.

Határidős piacok: A határidős piacok a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Az FHB 45 millió euró értékben zártkörűen bocsátott ki 2 éves kötvényt, melynek kamata a 6 hónapos EURIBOR-hoz van kötve. Egyúttal szintén 45 millió euró értékben vásárolt vissza 2 éves kötvényeket, melyeket bevon. Az ár 85 százalék körül lehet, a bevont kötvények kamata: 1 éves EURIBOR + 450 bázispont volt. Mivel a most kibocsátott kötvények kamata nem ismert, nem lehet megmondani, hogy mekkora nyereséget ért el az FHB a swapon.

- Az OTP 2012. június 19-én 5.833 darab törzsrészvényt értékesített a bankcsoport javadalmazási politikája keretében. Így az OTP saját részvények állománya 4.485.767 darabra (1,6 százalék) változott.

Gazdasági hírek

- Ma nyújtja be a kormány a parlamentnek a jegybanktörvény módosítását, melyet két héten belül fogadhatnak el a képviselők, mondta Varga Mihály. Simor András jegybankelnök, Varga Mihály EU/IMF főtárgyaló, Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, valamint Orbán Viktor összesen 5 levelet küldött az IMF-nek, az Európai Bizottságnak, és az Európai Központi Banknak, melyben garantálják, hogy a jelenlegi jegybankelnök mandátumának lejártáig nem jelölnek új alelnököt, és nem bővítik a monetáris tanácsot. Sajtóhírek szerint az újonnan benyújtott jegybanktörvény már összhangban van az IMF, az EU és az EKB által javasoltakkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.