BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint "W"- pánik - Ez történhet az euróval, ha Görögország kilép

A politikai és gazdasági elemzések nagy részének Európa szerte Görögország áll a középpontjában– az Alpari Financial Services (Alpari FS), a világ egyik leggyorsabban növekvő online devizabrókere is áttekintést ad arról, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha Görögország kilép az eurózónából.

Peter Leonidou, az Alpari FS értékesítési igazgatója szerint Görögország esetleges távozása az eurózónából a következő hatással lehet az euróra: „Ha Görögország elhagyja az eurózónát, az euró árfolyama a dollárral szemben 1.2-re süllyedhet, de az aggasztóan alacsony szinteket nem megszakítás nélkül és nem azonnal fogja elérni.

Továbbá, a kilépés esetén nemcsak az euró jelentős leértékelődésével, hanem Európa sokmilliárdos kitettségével is számolnunk kell. A bankok kitettsége különösen aggasztó, és az a félelem, hogy néhányuknak nehézségei lehetnek emiatt, az oka annak, hogy többjüknél az állami szerepvállalás növekedését láthattuk az elmúlt hetekben. Ha az euró/dollár árfolyam az 1.2-es szintre esik, akkor Európát W-recesszió fenyegeti.”

Peter Leonidou szerint a görög eseményeknek nemcsak a közös valutára, hanem az Európai Unió egészére is hatással lehet: „A görög kilépés azt jelentheti, hogy nyitva áll az ajtó más európai országok előtt is, így például Spanyolország és Olaszország is elhagyhatják az eurózónát, elindítva egy olyan katasztrofális dominó effektust, amely károkat okoz a bent maradó országoknak, de világszerte bankoknak, államoknak és cégeknek is. A közös deviza sokat veszíthet az értékéből, károsan befolyásolva a nemzetközi kereskedelmet és recesszióba taszítva a törékeny gazdaságokat. A dollár uralhatja a devizapiacokat, ami a többi fő deviza leértékelődéséhez vezethet, és a piaci egyensúly komoly mértékben felborulhat. Ami biztos: a június 17-i új görög választások fordulópontot jelentenek az euró számára.”

Az Alpari Financial Services Ltd egy Cipruson bejegyzett befektetési szolgáltató, amely a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet engedélye alapján, a 129/10-es licenc szám alatt tevékenykedik.

Kockázati figyelmeztetés
A devizákkal és CFD-kkel való tőkeáttételes kereskedés az OTC piacokon magas fokú kockázattal jár, és nem minden befektető számára megfelelő kereskedési forma. Fennáll a lehetősége annak, hogy egy befektető a kezdeti befektetésénél is többet veszít, ezért nem ajánlatos többet kockáztatni, mint az esetleges veszteség megengedhető mértéke. Mielőtt bárki kereskedni kezdene, ajánlatos a deviza kereskedés valamennyi kockázatának teljes megértése, és ezen felül figyelembe kell venni a területen szerzett jártasságot is. Ha valaki nincs teljes mértékben tisztában a kockázatokkal, érdemes független tanácsadó segítségét kérnie.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.