BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszédült a forint

Az eurót 285 forint közelében jegyzik csütörtökön délelőtt a bankközi devizapiacon, amelyre a reggeli 287 feletti kurzusról erősödött a hazai deviza.

Délután

A forint napközben 284,5 alatt is állt az euróval szemben, majd fokozatos gyengüléssel – a nemzetközi befektetői környezet romlásával párhuzamosan – 287,5-ig gyengült délután 5 órára.

Az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei több mint 0,5 százalékos mínuszban állnak.

Délelőtt

A forint tovább erősödik csütörtök délelőtt a vezető devizákkal szemben annak ellenére, hogy a nemzetközi befektetői hangulat kissé negatív. A kockázati étvágy csökkenésével a feltörekvő devizának számító forint általában gyengülni szokott, ugyanakkor most éppen ennek ellenkezője történik.

A forint 0,5 százalékot erősödött délelőtt a közös európai deviza ellenében, miközben a lengyel zloty közel ekkorát gyengült. A cseh korona és a román lej árfolyama gyakorlatilag nem változott az előző záráshoz képest.

A forintot belföldi események támogatatják. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a jegybanktörvény módosítását, amiről a kormányzati tisztségviselők napok óta azt mondják, hogy összhangban lesz az IMF kéréseivel.

A forint erősödését tegnap segítette, hogy az MNB is megerősítette, hogy a jegybanktörvény a nemzetközi szervezetek kéréseivel összhangban áll.

Ma pedig a befektetők megismerhették a jegybanktörvényt, amely „első olvasásra” szintén pozitív fogadtatásra talált a piaci szereplők körében; vagyis nem aggódnak már az IMF-tárgyalások megkezdése miatt.

Egy héttel ezelőtt még 295 forint felett jegyezték az eurót. A hazai deviza erősödését segítette, hogy Görögországban többséget szereztek az „euró pártiak” a hétvégi választásokon, és ezzel elhárult a közvetlen csőd esélye, valamint az is szerepet játszott a szárnyalásban, hogy Magyarország egyre közelebb kerül az IMF-tárgyalások megkezdéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.