BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Messiásként tekint a piac az EU-csúcsra

A csütörtök-pénteki találkozóra lassan messiásként tekintenek a piaci szereplők, a kiszivárgott tervezetek közé tartozik a szigorúbb és egyben az egész eurózónát lefedő költségvetés, a deficitcélokat nem teljesítők szankcionálása, közös eurókötvény kibocsátása és egyéb intézkedések szerepelnek az elképzelések között.

Az irány jó, de továbbra is patthelyzetet van az EU-ban: az olaszok, spanyolok, görögök továbbra is zsarolással operálnak, a németek pedig már egy eurócent támogatásért teljes beleszólást kérnek az országok működésébe – véli az Equilor.

Eközben az olasz adósságkezelő 3 milliárd euró értékben 2014-ben lejáró zérókupon kötvényeket, valamint 2016-ban lejáró inflációkövető papírokat bocsát ki ma 11 órakor. Spanyolország 3 és 6 hónapos diszkontpapírokat értékesít 10:30-kor.A feszült piaci környezetben fontos üzenetet hordozhat, hogy mekkora kereslet és milyen hozamszint alakul ki az aukciókon. Egy könnyű értékesítés enyhítheti a feszült piaci helyzetet.

Az olasz aukció sikere különösen azért kritikus, mert az olasz bankszövetség feje arra kéri az EKB-t, hogy folytassa a másodpiaci kötvényvásárlásokat, és biztosítsa a piaci likviditást. A Reuters tegnap közölte a hírt egy EU vezetőknek írt hivatalos levélre hivatkozva. A piac számára nem jó hír – nem hiába estek 5-9 százalék között a bankpapírok, hiszen arra utal, hogy ismét nehézségekkel küzd az olasz állampapírpiac.

Az olasz 10 éves hozam egyelőre 6 százalék alatt maradt, de 20 bázispontot emelkedett az elmúlt pár napban.  Szerintünk az EKB egy nagyobb beleadás esetén ismét szó nélkül be fog lépni az olasz (és spanyol) kötvénypiacra, hogy segítse a bankokat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.