BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor jobb az állampapír a betétnél?

A legfeljebb egy évre lekötött bankbetétek között rendre akadnak magasabb hozamúak az ugyanolyan futamidejű állampapíroknál.

Az egy évnél távolabbi lejáratú államkötvények viszont lehet, hogy jobb befektetésnek bizonyul a bankbetéteknél.

Az utóbbi hónapokban felerősödött a verseny a bankok és az állam között a lakossági megtakarításokért. A kormány azt szeretné, hogy az állampapírok minél nagyobb hányada magyar magánszemélyek tulajdonában legyen és a piac kevésbé függjön a külföldi intézményi befektetőktől. Király Júlia, a jegybank alelnöke viszont azt hangsúlyozta, hogy a hazai megtakarításoknak nem állampapírokba, hanem a gazdaságba kell áramolniuk, hogy fenntartható gazdasági növekedés lehessen.

A kormány viszont marketingkampányba kezdett és elkészült egy reklámfilm, mely szerint az állampapír-vásárlás nem csupán üzlet, hanem az összetartozás kifejezése is. A takarékoskodókat azonban a magas kamatok és széles fiókhálózat, esetleg adókedvezmény jobban meg tudná nyerni, az viszont többe kerülne az államnak, mint egy reklámfilm.

A legfeljebb egy évre lekötött bankbetétek között rendre akadnak magasabb hozamúak az ugyanolyan futamidejű állampapíroknál. A 3, 6 és 12 hónapos lejáratú diszkontkincstárjegyek aukcióin és a másodpiacon kialakult állampapírhozamok 8 százalék alattiak és a tranzakciónak költségei is vannak. A Kincstári Takarékjegyek éves hozama 7,7, illetve 7,75 százalék, a Kamatozó Kincstárjegyek kamata 8 százalék, éves hozama 7,91 százalék.

További részletek a hétfői Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.