BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: Miért gyepálták el az eurót tegnap?

A 0,75 százalékra olvadó EKB-alapkamat nem különösebben lepett meg senkit, sőt azon is átsiklottak a szereplők, hogy további 25bp nyisszantásra kerülhet sor augusztusban.

A meglepetést a betéti ráta 0 százalékra való csökkentése jelentette, mivel ezzel értelmetlenné vált az EKB-nál parkoltatni a felesleges pénzeket. A bankok eddig 0,25 százalékos kamatot kaptak az EKB-nál elhelyezett betéteikre, ezen összeg az utóbbi hetekben jóval 800 milliárd euró fölé ugrott. A bankközi piactól ódzkodó bankok, pénzpiaci alapok ugyanis itt fialtatták a pénzeket.

A betéti ráta 0 százalékos értéke viszont kitessékeli ezeket a pénzeket a rendszerből, mert más jegybankoknál ennél magasabb hozammal lehet parkoltatni az összegeket. A japánoknál 0,1százalék körüli; a Fed-nél 0,1-0,2 százalék közötti; Svájcban 0 százalék körüli, vagy éppen negatív; a briteknél 0,5 százalék körüli hozammal lehet pihentetni az összegeket.

Tehát a bankokat rákényszerítik arra, hogy hitelezésbe forgassák át a pénzeket vagy éppen átcsoportosítsák más jegybankokhoz, de az is lehet, hogy a felszabaduló összegekből jut a részvény, kötvény és árupiacokra is. A devizapiacon az eurógyengülés leginkább annak tudható be, hogy a szereplők a forró pénzek nagytömegű távozásától félnek például dollár irányba, ami meg is látszott tegnap az euró/dollár kurzusán. Még nem egyértelmű, hogy a bankházak hogyan alkalmazkodnak az új helyzethez, ezért a következő néhány nap különösen érzékeny lesz a börzéken – írja az Equilor. Ennél még érdekesebb kérdés, hogy lesz-e pénznyomda az EKB-nál. A döntés nem a piacokon, hanem a bürokratikus kemény magon múlik a jegybankon belül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.