BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiteles mentés - Nagyot csökkentek az olasz kötvényhozamok

A 10 éves olasz állampapírok hozama 6 százalék alá csökkent a mai aukción – írja a Reuters. A piaci szereplők abban bíznak, hogy a döntéshozók merészebb lépéseket tesznek az euróövezet adósságválságnak megfékezésére.

Olaszország összesen 5,48 milliárd eurónyi államkötvényt adott el hétfőn, ami közel van a tervezett 5,5 milliárd eurós kibocsátási szinthez. A 2022-ben lejáró, 10 éves államkötvények hozama 5,96 százalékra csökkent a múlt hónapban kialakult 6,19 százalékos szintről. A mostani hozamszint április óta a legalacsonyabb érték.

A periférikus euróövezeti országok államötvényei aztán kezdtek el szárnyalni, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke a múlt héten azt mondta, a jegybanknak elegendő eszköze van az euró megvédésére, és be fognak avatkozik a piaci folyamatokba, ha veszélyben látják a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát.

Olaszország 2,49 milliárd eurónyi 10 éves állampapírt adott el, 1,3-szoros lefedettség mellett, vagyis az érdeklődést tekintve nem mutatkozott nagy változás az elmúlt hónaphoz képest.

Az 5 éves államkötvények hozama 5,29 százalékra csökkent hétfőn, míg június végén, az előző kibocsátáson 5,84 százalékos hozammal tudta kibocsátani az ország a papírokat. A mai volt a legalacsonyabb hozamszint április vége óta az 5 éves lejáratú államkötvénynél is. A lefedettség 1,3-szoros szinten alakult, míg júniusban 1,54-szerest mértek.

Kibocsátottak 2015 novemberében lejáró kötvényeket is, mintegy 750 millió euró értékben. Ezeket a papírokat ugyanakkor nem ajánlják fel rendszeresen.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.