BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiéghetnek az Európai Központi Bank munkatársai

Az Európai Központi Banknál (EKB) keményen kell dolgozni azért, hogy a válság idején összetartsák a valutauniót - írja a Financial Times Deutschland (FTD), hozzátéve, hogy a szervezet tagjai túlterheltek.

Spanyolországban ingatag a bankok helyzete, Olaszországban az államkölcsönök kockázati felárai a magasba szöknek, egész Európában kiszáradóban a pénzpiacok, mindezek a problémák az EKB-nál landolnak. Ám a mentő szervezet hamarosan maga is segítségre szorulhat, ez tűnik ki abból a tanulmányból, amelyet az EKB-nál dolgozók szakszervezete, az Ipso készített. A szakszervezet a jegybank 1 500 munkatársát kérdezte meg leterheltségéről, a beérkező 715 válasz alapján a munkatársakat a kiégés veszélye fenyegeti – idézi a tanulmányt az FTD.

Számos munkatárs krónikus túlterheltsége "komoly operatív kockázatot jelenthet az EKB szempontjából" - írja Marius Mager, a szakszervezet vezetője Mario Draghinak, az EKB elnökének címzett levelében. Növekszik a hosszú ideje távollévők száma, amit például az úgynevezett "ország kiküldetések" vagy a "stressz" miatt bekövetkezett betegségek váltanak ki. A felmérés azt mutatja, hogy az "EKB nem rendelkezik megfelelő létszámmal ahhoz, hogy eleget tegyen a jelenlegi feladatainak, a jövőbeni egyre fontosabb feladatokról nem is  szólva."

Az FTD a továbbiakban rámutat, hogy az adósság- és a bankválság miatt a jegybank munkamennyisége jelentősen megnőtt: az EKB munkatársai a reform- és a takarékossági programok ellenőrzése végett szinten állandóan úton vannak Európa válságállamai között, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal alkotott trojka részeként. Ha a piacokra nyomás nehezedik, rutinná vált az éjjeli és a hét végi munka a frankfurti központban. A megkérdezettek 80 százaléka panaszkodott a magas munkaleterheltségre, 16 százalékuk pedig kijelentette, hogy a stressznek "komoly" következményei vannak egészségére és magánéletére.

Azzal, hogy a bankfelügyeletet az EKB-ez telepítik, még több munka van kilátásban. Június közepén Draghi egy dolgozói gyűlésen ezért több dolgozó felvételét helyezte kilátásba. Hivatalos szám egyelőre nem ismert, a lap úgy tudja, hogy 50-60 munkahely létesítéséről van szó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.