BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szép jövőt jósolnak a forintnak az elemzők

A forint jelentősen erősödhet az euróval szemben a következő 12 hónapban, vélekednek a Reuters által megkérdezett közgazdászok. A hírügynökség friss konszenzusa szerint a cseh korona 4 százalékot javulhat a közös európai devizával szemben, és ezzel a legjobban teljesítő térségbeli deviza lehet.

Várhatóan a cseh korona lehet a legjobban teljesítő feltörekvő európai deviza a Reuters állal megkérdezett elemzők szerint. A júliusi konszenzus alapján azonban a rövid távú kilátásokat eurózóna adósságválsága és gazdasági lassulása árnyalja.

A cseh jegybank 0,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet a múlt hónapban, amely rekordalacsony szintnek számít. A központi bank azért vágta le a kamatszintet, hogy segítse a gazdaság kilábalását a recesszióból. Elemzők szerint akár tovább is csökkentheti a kamatot a cseh jegybank a korona további felértékelődése esetén.

Az elemzői konszenzus alapján a korona 25,23-as szintre erősödhet az euróval szemben szeptember végére, és 25 korona lehet a közös európai deviza az év végén.

A forint közel 10 százalékot erősödött az euróval szemben idén, miután január elején történelmi mélypontra süllyedt 324-es árfolyam felett. A magyar kormány a múlt héten elfogadta a jegybanktörvény módosítását, ami megnyitotta az utat az EU/IMF-tárgyalások felé. A nemzetközi szervezetek a jegybank függetlensége miatt aggódtak, mert véleményük szerint a magyar kormány korlátozta azt a tavaly év végén elfogadott új MNB-törvénnyel.

A piaci szereplők most amiatt félnek, hogy a tranzakciós adó kiterjesztése további ellentétet jelent az EU/IMF-tárgyalásokon. A kormány a jegybank tranzakcióira is kiterjeszti az adót, ami Simor András elnök szerint sérti a központi bank függetlenségét.

A tárgyalások kemények lehetnek, és néhány hónapig is eltarthatnak. Az EU/IMF-tárgyalások negyed évig tarthatnak, de van olyan elemző, aki szerint akár fél évig is húzódhat, mire megegyezés lesz. Elemzők szerint a forint 12 hónapos horizonton 280-as szintre erősödhet az euróval szemben, ami jelentős felértékelődési potenciált jelent, hiszen a közös európai devizát 289 forint körül jegyzik hétfőn a bankközi piacon. Rövid távon azonban nem várható a forint felértékelődése a szakértők véleménye szerint.

Közgazdászok szerint ugyanakkor a kormány múlt héten bejelentett munkahelyvédelmi intézkedése kockázatot jelenthet a forintra. A 300 milliárdos program fedezetéül elemzők szerint nagyrészt „fiktív” bevételek szolgálnak, egyharmada az MNB-re kiterjesztendő tranzakciós adóból jön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.