BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint 280 alatt stabilizálódott az euróval szemben

Bár napközben a 278-as szint fölé is emelkedett egy rövid időre az EURHUF, összességében a nyitó és záróárfolyam között alig volt különbség. Egyelőre stabilizálódás látszik a 280-as szint alatt az EURHUF kurzusában. Támaszszintet továbbra is a 275-nél, ellenállást pedig a 282-es szint környékén látunk, írják az Erste Bank elemzői.

A forint nagyon minimális mértékben erősödni tudott a tegnapi kereskedés folyamán az euróval szemben. Az árfolyam jegyzése a reggeli 276,75-ről 276,32-re módosult zárásra, azonban szinte egész nap ennél csak magasabb árfolyammal találkozhattunk (a 278-as szint közelében). A mai, elég nyugodt kereskedésben kissé 277 felett tartózkodik az EURHUF.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap a diszkont hozamok stagnáltak, a kötvények esetében valamelyest felfelé korrigáltak a hozamok. Az emelkedés mértéke a 3-15 éves szakaszon 7-12bp-os volt. Ma kötvényaukciók lesznek, a felkínált mennyiség a három papírból összesen 45 milliárd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró a dollárhoz képest kismértékben gyengült, az EUR/USD árfolyama így 1,2399-ről 1,2365-re változott. Nyugodt kereskedés volt tegnap az amerikai piacokon, és leginkább oldalazás volt jellemző a nap során (Dow 0,05 százalék, Nasdaq -0,15 százalék, S&P500 0,06 százalék).  A befektetők kivártak a mai makroadatok előtt, mert délután a szokásos friss és tartós munkanélküliségi adatokat publikálják a tengerentúlon. A szektorok teljesítménye meglehetősen vegyes volt, a nyertes oldalon a nem ciklikus fogyasztási javak teljesítettek a legjobban (0,5 százalék), a legnagyobb vesztes pedig a ciklikus fogyasztási javak indexe (-0,5 százalék) volt.

Kínában ma reggel számos gazdaság statisztikai adatot publikálták, melyek nem lettek ugyan rosszak, azonban kivétel nélkül egy picivel gyengébbek a várakozásoknál. A csökkenő, de még mindig várakozáson felüli infláció és a vártnál gyengébb termelési adatok ismételten felerősítették a jegybanki beavatkozás lehetőségére irányuló spekulációkat, melyre pozitívan reagáltak a tőzsdék. A jegybanki beavatkozás a várakozások szerint a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentésén keresztül valósulna meg. A dél-koreai jegybank továbbra is 3 százalékon hagyta az alapkamatot.

Az árupiacon az arany árfolyama 3 dollárral, 1919 dollárra emelkedett tegnap. Tegnap publikálták az amerikai olaj és üzemanyag készletek állományát. Olaj esetében a vártnál jelentősen nagyobb csökkenés látható, ugyanakkor az üzemanyag készletek a várakozásoknak megfelelő mértékben csökkentek. Az olaj árfolyama 93,41-ről 93,35 dollárra változott. A határidős piacok többsége enyhe pluszban tartózkodik.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap publikálta a jegybank a júliusi Monetáris Tanács-ülés jegyzőkönyvét. Mint ismert, az alapkamat maradt a 7 százalékos szinten a július végi ülésen. A hét tagú tanácsból két tag, Cinkotai János és Kocziszky György szavazott 25bp-os kamatcsökkentésre. Bár a most látható kockázatérzékelés-javulás növeli annak a valószínűségét, hogy esetleg a vártnál hamarabb csökkent kamatot a tanács, az alapvárakozásunk változatlan maradt: a kamatcsökkentési ciklus elindítására csak az IMF megállapodás létrejötte után fog sor kerülni. Év végére 6,25 százalékra várjuk az alapkamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.