BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kedvezőtlen hangulat ellenére jól tartja magát a forint

Összességében stagnálást láthatunk tegnap a forintpiacon. Támaszt továbbra is a 278-as szint környékén látunk – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Az EKB elnök tegnap délutáni sajtótájékoztatója alatt látszottak némi forintmozgások, és valamelyest emelkedett az EURHUF, összességében azonban zárásra alig mozdult el az árfolyam. Az EURHUF így a 280,45-ös szinten állt a tegnapi nap végén. Az EKB tegnapi ülése után nem jelentett be konkrét intézkedéseket az esetleges perifériális kötvényvásárlásokkal kapcsolatosan, így világszerte csalódtak a befektetők.

A külső piaci hangulat így relatíve ismét kedvezőtlenebbé vált, ennek ellenére a forint árfolyama meglehetősen jól tartja magát, és a mai nyitásban is a 280-as szint környékén oszcillál. Fontosabb belföldi adat híján a délutáni USA-beli munkapiaci adatokra figyelhetnek a forintpiaci szereplők is.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción 7,01 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt közepes nagyságú kereslet mutatkozott, az ÁKK így az eredetileg tervezettnek megfelelően 45 Mrd forintnyit bocsátott ki belőle. Az állampapírok másodlagos piacán gyakorlatilag stagnáltak tegnap a hozamok, az ÁKK csak minimális változást regisztrált a referenciaszintek esetében.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi nap folyamán erősödésnek indult a dollár, melynek következtében az EURUSD árfolyam 1,2225-ről 1,218-ra változott. Az európai fejleményeket követően tegnap csökkenéssel zártak az amerikai piacok is (Dow -0,7 százalék; S&P500 -0,7 százalék; Nasdaq -0,4 százalék). Ázsiában is az esés volt a meghatározó, egyedül a Shanghai index tudott emelkedést felmutatni.

Az árupiacon az olaj ára a tegnapi nap folyamán esni kezdett az amerikai és európai növekedési félelmek felerősödése miatt. Az árfolyam így 88,87 dollárról 87,13 dollárra változott. Az arany árfolyama viszont 0,2 százalékkal, 1594 dollárra emelkedett. A határidős piacon vegyes a kép, az amerikai indexek jellemzően pluszban, míg európai társaik mínuszban találhatóak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A múltkori 25bp-os kamatvágás után tegnap már nem változtatott az eurózóna irányadó kamatlábszintjén az EKB, annak mértéke továbbra is 0,75 százalék. A kommentárok alapján azonban szeptemberben további kamatcsökkentés jöhet. A jegybankelnök sajtótájékoztatója csalódást keltett a piacokon, miután elmaradtak a konkrét bejelentések az esetleges perifériális kötvényvásárlásokról, azaz nem lesznek olyan intézkedések, melyek konkrétan a déli államok megsegítését szolgálják.

Amit a jegybank bejelentett, az várakozásokhoz képest jóval visszafogottabb aktivitásról tanúskodik. A mostani tervek szerint ugyanis csak rövid, maximum egy éven belül lejáró papírokat vesz majd az EKB, s csak olyan államokét, amelyek bejelentkeznek az EFSF/ESM-be.

Az USA-ban csalódást okoztak a tegnapi ipari rendelésállomány adatok. Júniusban ugyanis a várt 0,6 százalékos bővüléssel szemben 0,5 százalékkal visszaesett a mutató. 

A Reuters értesülései szerint a magyar állam török lírában denominált devizakötvény kibocsátást tervez. A kötvénykibocsátásra a tervek szerint az IMF-el való megállapodás aláírása után kerülne sor. Az ÁKK egyelőre semmilyen konkrét információt nem nyújtott a tervről, csak annyit mondtak, hogy a kormány által bejelentett keleti nyitás jegyében olyan kötvénypiacokon vizsgálják meg a lehetőségeket, amelyek eddig nem játszottak szerepet a finanszírozásban. Egyelőre nehéz értelmezni a fenti szándékot, figyelembe véve, hogy a török líra kamatszintje nem igazán mondható alacsonynak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.