BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig mozdult a forint

Alig mozdult tegnap az EUR/HUF árfolyama, a kurzus a nap nagy részében a 276-os szint körül ingadozott. Egyelőre stabilizálódás látszik a 280-as szint alatt az EURHUF kurzusában. Támaszszintet továbbra is a 275-nél, ellenállást pedig a 282-es szint környékén látunk, írják az Erste Bank közgazdászai.

Alig mozdult tegnap az EUR/HUF árfolyama, a kurzus a nap nagy részében a 276-os szint körül ingadozott. A mai kedvezőtlenebb külső piaci hangulat nyomán azonban már kisebb forintgyengülést látunk, és az EURHUF már 278 fölött áll. Sem itthon, sem külföldön nem várható fontosabb adat, maradhat a hangulatvezérelt kereskedés.

Jól sikerültek a tegnapi államkötvény-aukciók. Az ÁKK összesen 67,5 milliárd forint értékben adott el a három kötvényből, 22,5 milliárddal többet az eredetileg tervezettnél. A délutáni nem-kompetitív tenderen pedig még 15,3 Mrd forintnyi papír került értékesítésre. A maximális hozam a 3, az 5 és a 10 éves államkötvények esetében rendre 6,90 százalék, 7,15 százalék és 7,35 százalék lett. Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont papírok továbbra is stagnáltak, a kötvények esetében pedig 12-16bp-os hozamcsökkenés történt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár a tegnapi kereskedés során erősödni tudott az euróval szemben. Ezt segítette, hogy Amerikából csökkenő készletadatokról számoltak be, ami pedig reményt ad arra, hogy felgyorsul a gazdasági növekedés. A tőzsdéken az indexek minimális elmozdulást mutattak, végül a szerdai záró szintjük közelében fejezték be a napot (Dow -0,08 százalék, Nasdaq 0,25 százalék, S&P500 0,04 százalék). A szektorindexek közül emelkedett az alapanyag (0,5 százalék) és az energia (0,4 százalék), a legnagyobb vesztes pedig a nem ciklikus fogyasztási javak (-0,4 százalék) voltak.

Ázsiában az összes index veszített értékéből. Az esés hátterében a vártnál rosszabb kínai külkereskedelmi adat állt: a várt 35 milliárd dolláros többlet helyett ugyanis csak 25 milliárd keletkezett a mérlegen. Az erősen exportorientált kínai gazdaságnak pedig rendkívül rossz hír a külföldi kereslet csökkenése. Az árupiacon a tegnapi nap folyamán az arany árfolyama 0,35 százalékkal 1.615 dollárra, az olaj árfolyama pedig 93,43 dollárról 93,36 dollárra csökkent. Negatív tartományban tartózkodnak a ma reggeli nyitás előtt a határidős indexek.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a külkereskedelmi mérleg hiánya tovább csökkent, az elemzők 47,5 milliárd dolláros hiányt vártak júniusra, s ezzel szemben a tényadat 42 milliárd dollár lett.

Christian Noyer francia jegybankelnök és EKB kormányzótanácstag arról beszélt, hogy az EKB rövid időn belül kész rövid lejáratú olasz és spanyol kötvényeket vásárolni. Konkrét bejelentés azonban most sem volt.

Fokozódni látszik az ellentét a Monetáris Tanács belső és külső tagjai között. A Reutersnak Kocziszky György és Gerhardt Ferenc, a monetáris tanács két külső tagja úgy nyilatkozott, hogy a jegybank nem tétovázhat a kamatcsökkentéssel, amennyiben folytatódik a hangulat javulása a piacokon. Ezzel szemben Karvalits Ferenc alelnök Magyar Narancsnak adott interjúja szerint egy megalapozatlan monetáris lazítás tőkekiáramlást okozhat, ami gyengítheti a forintot. Az alacsonyabb jegybanki kamat pedig nem lendíti fel a bankok hitelnyújtási kedvét, mert a bankok kockázatvállalási hajlandóságát elsősorban a kiszámítható gazdaságpolitikai környezet javítja. A tanács megosztottsága egyébként már a júliusi tanácsülés jegyzőkönyvéből is átjött, amit szerdán délután publikáltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.