BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindíthatják a hitelfelvételi kedvet az állami támogatású lakáshitelek

Az államilag támogatott hitelkonstrukció segíthet a bizalmi légkör kialakításában, és lendületet adhat a jelenleg pangó hitelezési piacnak, mondta el Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese. A cég szerint a lakáshitel piac 2012-2013-ban az új kihelyezések esetében akár 10 százalékkal is élénkülhet a hitelkonstrukció megjelenésének köszönhetően.

Az új lakás vásárlásához vagy építéséhez, illetve használt lakás vásárlásához vagy korszerűsítéséhez igénybe vehető forinthitel kamatainak megfizetéséhez az állam 5 évig – évente csökkenő mértékben – nyújt kamattámogatást. Az ügyleti kamat így a kamattámogatás időtartama alatt az ügyfél által fizetendő kamatból és a kamattámogatásból tevődik össze. Az új konstrukciót semmilyen járulékos havi költség nem terheli, az ügyfelek csak a havi tőke- és kamattörlesztést fizetik.

A lakáscélú állami támogatások kapcsán dr. Bába Ágnes vezérigazgató-helyettes elmondta, a korábbi évek hasonló támogatási rendszerei jelentősen élénkítették a hitelezési piacot. Az állami kamattámogatású hitelek népszerűségét jól érzékelteti, hogy a hitelezés dinamikája és a hitelek átlagos összege is meghaladta a devizában felvett hitelek átlagos összegét – teszi hozzá a szakember. A K&H Bank rövid és középtávon a lakossági lakáshitel piac élénkülését várja az új termék megjelenésétől. A lakáshitel piac 2012-2013-ban új kihelyezések esetében akár 10 százalékkal is növekedhet a támogatott hitelkonstrukció megjelenésének köszönhetően.

Az ötéves támogatott időszak a K&H Bank vezérigazgató-helyettese szerint az ügyfelek számára már elegendő idő lehet ahhoz, hogy olyan kiszámítható gazdasági környezetben fejeződik be a támogatás, amikor már nem kell tartaniuk a magas forinthitel-kamatoktól, így a támogatás megszűnése után sem okozhat gondot a törlesztőrészletek fizetése. A kamattámogatás megszűnése után a hitel piaci kamatozású konstrukcióként folytatódik tovább, de a hitelkamat referenciakamathoz kötött, ami nagyobb kiszámíthatóságot biztosít az ügyfelek számára. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.