BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke katalizátort jelenthet a piacoknak

Izgalmas hétnek nézünk elébe. Pénteken kerül megrendezésre a jegybankárok éves Jackson Hole-i konferenciája, ami Ben Bernanke beszédével kezdődik, írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Hetek óta erre vár a piac, sokan számítanak arra, hogy újabb monetáris lazításról is beszél a Fed elnök. A legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint egyes jegybankárok már indokoltnak látták az újabb jegybanki élénkítést, a lassuló amerikai növekedésre hivatkozva.

A piacokat tehát a QE3-mal kapcsolatos várakozások fűthetik a héten, az indexek a lokális maximumok alatt oldalazhatnak. Nagyobb mozgásra csak a pénteki Bernanke beszéd után számíthatunk, és amennyiben a várakozásoknak megfelelő bejelentést fog tenni a jegybankelnök, akkor ez katalizátort jelenthet a piacoknak.

USA, Európa:

- Emelkedéssel zárták a hét utolsó kereskedési napját a vezető tengerentúli indexek, a jó hangulatot a további monetáris lazítással kapcsolatos hírek fűtötték (Dow 0,77 százalék, Nasdaq 0,54 százalék, S&P500 0,65 százalék).

- Bernanke azt közölte, hogy van még tere a további monetáris lazításnak, és a piac ezzel kapcsolatos bejelentéseket vár a jegybankárok augusztus végi Jackson Hole-i konferenciáján.

- Pénteken kiderült, hogy az Apple nyerte a Samsung elleni szabadalmi pert. A Samsungnak több mint egy milliárd dolláros bírságot kell fizetnie, ráadásul több termék amerikai forgalmazását is betilthatják.

- A tengerentúlon egy makroadat borzolta a kedélyeket, a tartós cikkek rendelésállománya. A júliusi adat a várt 2,5 százalékhelyett 4,2 százalék lett, az ugrást egy nagy Boeing megrendelés okozta.

- Jó formában van a technológiai szektor, az Amazon soha nem látott magasságokba, 246,87 dollárig kapaszkodott.

- A görög kormányfő múlt héten Párizsban és Berlinben is járt, azzal a céllal, hogy a két ország vezetőjét meggyőzze, 2014 helyett két évvel később kelljen teljesíteni a költségvetési hiánycélokat Görögországnak. Merkel és Hollande azonban úgy nyilatkoztak, hogy a trojka szeptemberi görög látogatása előtt nem hoznak döntést ebben a kérdésben.

- A Der Spiegel szerint Németország új uniós alapszerződést szeretne. Berlin a decemberi uniós találkozón szeretne egy testületet felállítani, melynek feladata az új szerződés előkészítése lenne.

- Ma 10 órakor publikálják a német IFO hangulatindexet.

Olaj, arany:

- Az arany unciánkénti árfolyama 1.670,5-ről 1.670,55-re változott, és ezzel tovább közelítette az 1.680 dolláros ellenállást.

- Az olaj árfolyama 96,06 dollárról 96,15 dollárra emelkedett, vagyis itt sem volt tapasztalható jelentős árfolyam elmozdulás, azonban a ma reggeli órákban tovább emelkedett az árfolyam és ezzel ismételten megközelítette a 200 napos (57,52 dolláros) árfolyamot.

Devizák:

- A dollár a pénteki napon kismértékben erősödött az euróval szemben. A nyitó 1,2564-es árfolyam zárásra 1,2512-re változott, melyhez hozzájárult, hogy a tartós fogyasztási cikkek értékesítése a várt 2,5 százalék helyett 4,2 százalékkal emelkedett, miközben az Európában folyó politikusi találkozók nem hoztak átütő eredményeket.

- A pénteki nap során a vártnál jobb hazai kiskereskedelmi adat látott napvilágot. A várt -2,3 százalék helyett „csak” -1,7 százalék volt a publikált adat, azonban ez még így is csökkenést jelentett. A pénteki nap folyamán az EURHUF árfolyama 277,62-ről 278,25-re változott.

Távol-Kelet:

- Az ázsiai piacok többsége eséssel kezdte a hetet, melyhez nagymértékben hozzájárult, hogy a kínai ipari vállalatok profitjának nagysága év/év alapon 2,7 százalékkal tovább csökkent. A Shanghai index 1,23 százalékot, míg a Hang Seng index 0,5 százalékot veszített értékéből.

- A Samsung részvényeinek árfolyama jelentősen csökkent, miután az amerikai bíróság elmarasztalta az Apple-el szemben szabadalmak megsértése miatt. A Samsungnak 1 milliárd dollárt kell fizetnie az Apple számára, melyet tovább súlyosbít, hogy készülékei egy részének forgalmazását betilthatják az USA-ban, azonban erről egyelőre még nem született döntés.

Határidős piacok: A határidős indexek többsége a negatív tartományban tartózkodik ma reggel.

Vállalati hírek

- Ma reggel megjelent angol nyelvű szektorelemzésünkben 27.500-ról 19.500 forintra csökkentettük MOL célárunkat. Ajánlásunk továbbra is Felhalmozás.

- A negyedik mobilszolgáltató 500 millió forintról 14,1 milliárd forintra emelte alaptőkéjét. A hír nincs hatással a Magyar Telekomra.

- A Siemens és a görög kormány a pénteki egyezséggel lezárt egy már majdnem két évtizede húzódó jogi vitát, melyet csúszópénzek és megvesztegetés miatt indítottak a német vállalat ellen. A megállapodás 330 millió euróról szól, melyből 100 milliót az athéni Siemens vállalatba kell fektetnie a cégnek, míg a fennmaradó további 220 millióból kerül kifizetésre: a bírság, a kártérítés és az ügyvédi költségtérítés. A kényszerberuházás nagyságával csökkentett kiadás részvényenként 25 eurócent, ami a jelenlegi részvényárfolyam 0,35 százaléka.

- Valószínűnek tűnik, hogy a Siemens finanszírozási problémák miatt nem fog megrendelést kapni a brit Thameslink nevű vállalkozástól.

- A DAF nevű német médiaszolgáltatónak adott interjút az Adidas pénzügyi igazgatója pénteken, melyben főleg a vállalat jövőjéről beszélt, melynek legfontosabb pontjai a következők: (i) Tartható a 2015-ös célkitűzés. (ii) A gyenge teljesítmény ellenére sem szándékoznak eladni a Reebok-ot. (iii) Nem aggódnak a kínai visszaesés lehetősége miatt. (iv) Növelni igyekeznek a kifizetett osztalék nagyságát. (v) És ami talán még ezeknél is fontosabb, hogy nem zárta ki a részvény visszavásárlás lehetőségét sem. Az igazgató mondatai konkrétumok nélkül is meglehetősen biztatóak.

- A Tudor Pickering befektetési bank vételről tartásra minősítette vissza Total olajipari vállalkozás besorolását.

- A Bayer és a brit IVCC nevű vállalkozás további 3 évvel meghosszabbította az együttműködési megállapodást. Az együttműködés keretében a moszkitó által terjesztett betegségek megelőzésére törekszenek. A leggyakrabban terjesztett betegségek a malária és a dengue láz, melyektől évi 250 millió ember betegszik meg világszerte, és közülük a WHO adatai alapján 1 millió meg is hal, vagyis egy óriási piacról van szó a gyógyszer szempontjából. A malária ma már gyógyítható, azonban a dengue láz esetében még csak tüneti kezelés lehetséges. A hazánkban kapható legismertebb malária ellenes gyógyszer hazai árával számolva a piac teljes méretére adható felső becslés 10 milliárd euró, azonban a tényleges piac mérete ennél lényegesen alacsonyabb lehet, hiszen sokan nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz a fejlődő országokban (összehasonlításképpen a hazai tavalyi gyógyszerkasza nagysága 1,3 milliárd euró). A hír kedvező, ugyanis jelzi, hogy valószínűleg jó úton haladnak a már megkezdett kutatások, azonban árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Linde, mint a világ egyik legnagyobb ipari gázokat előállító vállalkozása építi Szingapúr első integrált gázművét. A vállalat ázsiai terjeszkedése pozitív hír, azonban árfolyamhatással nem számolunk.

- A Deutsche Bank 464,5 millió euró kitettséggel rendelkezik spanyol építőipari vállalatok felé, melyeknek 65 százaléka kétes kintlévőségnek minősül. Ezek leírása részvényenként 0,33 eurót jelentene, melyet csökkent a már megképzett céltartalék nagysága.

- A Kumba Iron Ore és a ArcelelorMittal megállapodást írt alá arról, hogy az előbbi vállalat vasérccel fogja ellátni az acélipari vállalatot. A megállapodás maximum 1,5 millió tonna érc szállításáról szól.

- A Nokia akár még nyerhet is a Samsung és az Apple közötti vitán, ugyanis előfordulhat, hogy a dél-koreai gyártónak ki kell vonnia egyes készülékeit az amerikai piacról, ebből pedig az összes többi mobiltelefon gyártó is profitálhatna. Azonban egyelőre még csak a Samsungra kiszabott pénzbírság a biztos, a termékek forgalmazásának betiltásáról egyelőre még nem született döntés.

- Az Unicrdeit tulajdonában álló HVB Bank ellen vizsgálatot indítottak az amerikai hatóságok az Iránnal kapcsolatos szankciók megszegése miatt. További részletek egyelőre nem ismertek, de a legutóbbi hasonló jellegű ügyben 340 millió dolláros bírságban állapodtak meg az amerikai hatóságok a Standard Chartered nevű bankkal. Egy hasonló méretű bírság 4 eurócenttel csökkenthetné az Unicredit fair értékét.

- A BASF évi 2,87 milliárd fontra növelné etilén kitermelését.

- A Banco Santander egy éven belül 57 millió darab részvényt tervez visszavásárolni. A mennyiség nem jelentős a már meglévő saját részvényállományhoz viszonyítva.

Gazdasági hírek

- A kormány visszavásárolná a E.ON-tól magyarországi gázüzletágát, mondta el hétvégén Orbán Viktor. A német cég 1,2 milliárd euróra (332 milliárd forintra) értékelte az üzletágat. Egyelőre nem látjuk, hogy akár idén, akár jövőre erre lenne fedezet a költségvetésben.

- A miniszterelnök elmondta azt is, hogy tovább csökkentené az szja-t és a társasági nyereségadót, de részleteket egyelőre nem közölt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.