BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Draghi ravasz lépést tett - csak az ár a kérdés a spanyol mentésben

Miután a múlt hét végén a Fednek, az Európai Központi Banknak (EKB) és az USA munkanélküliségi jelentésének sikerült felkorbácsolni a helyzetet, ez a hét inkább a megfontoltság jegyében kezdődött – véli Neil Staines, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

Több fontos mozzanat következtében a piacon jelentős mennyiségű pozíció zárása történt meg, és a Mario Draghi, EKB-elnök által bejelentett intézkedések nyomán az euró árfolyama újabb korrekción eshet át, ha a bejelentés részletei nem okoznak csalódást. Staines szerint a közös európai valuta továbbra is gyarapodni fog. A hosszabb táv pedig jellegét tekintve teljesen mást mutat, mert ugyan az eurózóna megpróbáltatásai még korántsem értek véget, Draghinak mintha sikerült volna helyezkedésével eltalálni a helyes irányt.

Úgy tűnik, a spanyolok kimentésének kérdésére az újonnan megválasztott többségi spanyol kormány nem tud egyszerű választ találni. A múlt héten Draghinak sikerült bizonyos értelemben Mariano Rajoy miniszterelnököt sarokba szorítani, amikor megerősítette, hogy az eurót „bármi áron” igyekszik megóvni. Úgy tűnik, mára már csupán egyetlen tényező, a költség az akadálya annak, hogy Spanyolország nem kerül azonnal a mentőcsomaggal vagy programmal támogatott országok hírhedt csoportjába – Draghi a rangsor „körülményeit” és a mentőcsomag feltételeit a következő hetekre ígérte.

Ugyanakkor a piac megnyugodva vette tudomásul, hogy az EKB a vevői oldalon feltételezhetően közbelép, ha a helyzet romlana. A piac bizonyos fokig már beárazta a spanyolok megmentését, vagy legalábbis elvetette annak a hosszabb távú kockázatnak a lehetőségét, hogy Spanyolország kiszorul a pénzügyi piacokról.

Némileg általánosabb értelemben Mario Draghi meglehetősen ravasz tettet hajtott végre, amikor az eurózóna német táborának ideológiai és alkotmányos ellenvetéseit azzal kerülte meg, hogy kitartóan a „transzmissziós mechanizmust” helyezte középpontba, és így a régió többi országának széleskörű támogatása mellett ki tudott térni a maastrichti szerződés mentőcsomagot tiltó rendelkezése alól.

A világ másik sarkából a svájci jegybank (SNB) kedd reggel hozta nyilvánosságra a devizatartalékra vonatkozó júliusi adatait, melyek szerint a nyári hónap alatt a tartalék növekedése mintegy 30 milliárd frankra esett vissza, ami mellesleg a tartalékok diverzifikációjának fenntartása érdekében az euró egyéb (nem svájci frank) keresztárfolyamaiban csökkentheti az eladási nyomást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.