BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen nem fizetnek

Tovább folytatódott a háztartási hitelportfólió minőségének romlása 2012 második negyedévében a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint. A siralmas számok ellenére az elemzők már látnak némi fényt az alagút végén.

A háztartási szektor részére nyújtott hitelállományon belül a nem teljesítő, azaz 90 napon túli késedelemben lévő hitelek állománya 1138 milliárd forintra nőtt, ami több mint ötszázalékos növekedést jelent az első negyedév végi 1080 milliárd forintos értékhez képest. Így a nem teljesítő hitelek aránya az első negyedévi 15 százalékról 16,3 százalékra emelkedett. Az előző év azonos időszakában a mutató értéke 11 százalék volt.

„Az MNB adatai elkeserítő képet mutatnak, elsősorban a devizahiteleknél. A devizában folyósított szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a legmagasabb a nem fizetők aránya” – emelte ki az Equilor elemzője, Gabler Gergely. Ezen hiteleknél a teljes 1875 milliárdos bruttó állományból csupán 973 milliárd késedelem nélküli. Hasonló a helyzet a devizaalapú járműhiteleknél is: itt az állomány közel harmada van valamekkora csúszásban. A legjobb adósok azok, akik támogatott lakáshiteleket vettek föl, itt a nem teljesítők aránya nem éri el a négy százalékot.

A hitelportfólió további romlása nem okozott nagy meglepetést, hiszen a végtörlesztés során pont a fizetőképes adósok kerültek ki a rendszerből, és a rossz adósok maradtak bent. Továbbá az előző negyedévi harmincegy és kilencven nap közötti késedelemben lévő ügyfelek egy része most átkerült a nem teljesítő kategóriába. Az MNB adatai szerint a végtörlesztésre rendelkezésre álló teljes időszak alatt a háztartások aktuális árfolyamon 1303 milliárd forint devizahitelt végtörlesztettek. Az elemzők szerint azonban már látszik a fény az alagút végén elsősorban azért, mert az egy-két hónapos késedelemben lévő ügyfelek aránya végre csökkenést mutat.

A harminc napon belüli késedelemben lévő állomány például az előző negyedévi 1035 milliárd forintól 792 milliárdra csökkent június végére. Így a következő időszakban mérséklődhet a portfólióromlás üteme, és kevesebb lehet a nem teljesítő adósok aránya.  Makrogazdasági szempontból a forint erősödése és a választható árfolyamgát felpörgése együttesen eredményezheti a hitelportfólió romlásának lassulását – mondta el a Világgazdaságnak a TakarékBank elemzője, Suppan Gergely.

A forint több mint 7 százalékot erősödött a svájci frankhoz képest az elmúlt két hónap alatt, ami jelentősen csökkentette a havi törlesztőrészletek nagyságát. Ha a forint tartósan erősödni tud, a foglalkoztatottság javul, és a kockázati felárak esetleges csökkenése alacsonyabb kamatszinteket eredményez, akkor a a háztartási hitelportfólió romlása hat–tizenkét hónapon belül tetőzhet. De ha nem következnek be ezek a pozitív fejlemények, Suppan szerint valamelyest akkor is mérséklődni fog a portfólió romlásának üteme.
Az MNB szerint 2012 második negyedévének adataiban a késedelmes hitelek forintra váltása és a gyűjtőszámlahitelek folyósítása is megjelenik, de a konstrukciók hatása még alig jelentkezik. Az adatok ezzel együtt azt mutatják, hogy a második negyedévben már nőtt az igénybevételi dinamika. Gabler szerint viszont felpörög az árfolyamgátprogram, mert kedvező a konstrukció a devizahitelesek számára.

Fordulatra várva

Az OTP Bank második negyedéves gyorsjelentése jó tükrözi azt, hogy milyen komoly problémákat okoz a bankoknak a hitelportfólió romlása. Az OTP 37 milliárd forintos konszolidált korrigált adózott eredmény mellett a hitelportfólió minőségének romlása miatt 64 milliárdos céltartalékot képzett az időszakban.

Gabler rámutatott arra, hogy ez a nagyjából egyharmad-kétharmados arány sokat javulhatna abban az esetben, ha sikerülne a hitelportfólió minőségének romlását legalább lassítani. Természetesen a többi magyar bank veszteségét is enyhítené az, ha nem kényszerülnének ilyen magas céltartalékolásra.

Az OTP-csoportnál a kilencven napon túl késedelmes portfólió aránya 17,4 százalékról 18,8 százalékra, a banknál 14,6 százalékról 15,8 százalékra nőtt. A bank jelentéséből kiderül, hogy továbbra is erősen romlottak a lakossági jelzáloghitelek, elsősorban a devizahitelek miatt, míg a fogyasztási hitelek esetében továbbra is lassú a romlás.

Gabler rámutatott arra, hogy ez a nagyjából egyharmad-kétharmados arány sokat javulhatna abban az esetben, ha sikerülne a hitelportfólió minőségének romlását legalább lassítani. Természetesen a többi magyar bank veszteségét is enyhítené az, ha nem kényszerülnének ilyen magas céltartalékolásra.

Az OTP-csoportnál a kilencven napon túl késedelmes portfólió aránya 17,4 százalékról 18,8 százalékra, a banknál 14,6 százalékról 15,8 százalékra nőtt. A bank jelentéséből kiderül, hogy továbbra is erősen romlottak a lakossági jelzáloghitelek, elsősorban a devizahitelek miatt, míg a fogyasztási hitelek esetében továbbra is lassú a romlás. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.