BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödő trendben mozog a forint

Tegnap jókorát gyengült a forint, az euró jegyzése ismét elérte a közel két hete nem látott 280 forintos szinteket, azonban ma reggelre ennél egy kicsivel erősebb szinteket láthatunk, írják az Erste Bank elemzői.

Nem sokkal ezelőtt 279 forintot kértek a közös európai fizetőeszköz egy egységéért. A forint május vége óta erősödő trendben van, azonban kérdéses, hogy ez meddig tud folytatódni. A folytatódás ellen szól az emelkedésnek induló RSI, és az euró vételi jelzést adni készülő MACD indikátor, de persze a nemzetközi hangulat változásai jelentősen megmozgathatják az árfolyamot. Felfelé 282 forintnál, lefelé 275 forintnál látunk szinteket.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A korábbi kereskedési napok viszonylag kisebb elmozdulásai után a hazai fizetőeszköz gyengüléssel kezdte a hetet, az EUR/HUF kurzus a 280-as szinten is járt, azonban ma reggel valamivel erősebb szinteken jár a forint. A német növekedési számok körülbelül a vártnak megfelelően alakultak, csalódást így talán nem okoznak. A magyar GDP adatok nem mutattak jelentős meglepetést reggel, az általunk vártnak megfelelően alakultak, azonban az inflációs számok a vártnál érdemben magasabbak lettek. Utóbbi talán picit hűtheti a kamatcsökkentési várakozásokat a piacon, ami akár enyhe forinterősödést is kiválthat, bár ez a hatás, ha egyáltalán megjelenik, limitált lehet. Az ÁKK tegnap lényegében nem mért semmilyen érdemleges hozammozgást.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az euró-dollár árfolyama 1,2313-ról 1,2332-re változott. Ami a tőzsdéket illeti, vegyesen zártak tegnap a vezető tengerentúli mutatók. A nap első felében esést láthattunk, majd fordult a hangulat, de csak a Nasdaq tudott zárásra pluszba fordulni (Dow -0,3 százalék, Nasdaq 0,1 százalék, S&P500 -0,1 százalék). A rosszabb japán GDP adat nyomta rá a bélyegét a kereskedésre, makrofronton pedig nem voltak izgalmak tegnap. Ma viszont már sok minden lesz, az eurozónából GDP adatot, ZEW indexet és ipari termelési adatot láthatunk, míg az USA-ban kiskereskedelmi statisztikákat és termelői árindexet publikálnak. A tegnap mutatott csökkenés után ma korrigálni kezdtek a távol-keleti piacok, és emelkedtek az indexek, kivéve a Shanghai indexet.

Az árupiacon az arany árfolyama eséssel zárta a tegnapi kereskedést. 1.622 dollárról 1.609 dollárig esett a kurzus, az elmúlt két hét emelkedése után elindult a korrekció. Az olaj árfolyama tovább oldalazott tegnap, 92-94 dollár között. A technikai kép alapján hamarosan további erősödés jöhet. A határidős indexek többsége pluszban van reggel.
Friss hazai és nemzetközi hírek:

A magyar gazdaság az általunk vártnak megfelelően 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, az első negyedévhez képest 0,2 százalékos volt a visszaesés. A teljesítményt felfelé húzhatta a nettó export, azonban a fogyasztás és a beruházás is csökkenést is mutathatott. A kilátásokkal kapcsolatban vegyes a kép. Az autóipari termelés felfutása valamelyest kompenzálhatja exportpiacaink gyengeségét a második félévben, de a Mercedes-hatás a vártnál gyengébbnek tűnik a második negyedévben. A beruházások és a fogyasztás is jelentősen csökkenhet idén, és jövőre sem várható éles pozitív fordulat a belső felhasználásban. Új előrejelzésünk alapján idén 0,8 százalékkal eshet a bruttó hazai termék volumene, jövőre pedig csupán enyhe, 1 százalékos növekedést látunk elérhetőnek. Korábban az idei évre 0,5 százalékos visszaesést, jövőre pedig 1,2 százalékos növekedést láttunk elérhetőnek.

A KSH közleménye szerint a fogyasztói árak havi szinten 0,1 százalékkal csökkentek júliusban, az éves index ezzel 5,8 százalékra gyorsult a júniusi 5,6 százalékról. A tényadat meghaladta az általunk várt 5,4 százalékot, és az 5,6 százalékos piaci konszenzust is. A maginfláció 5,1 százalékos volt. Bár az adat előrejelzésével kapcsolatosan jelentősek voltak a bizonytalanságok, mind a telekomadó, mind a jövedéki adóemelések elszámolásával kapcsolatosan, összességében az igazán negatív meglepetést az élelmiszerárak hozták. A havi árindex ugyanis mindössze 0,2 százalék os csökkentést mutatott, holott itt a szezonhatás miatt sokkal erősebb csökkenésre számítottunk. Az élelmiszerárak alakulása az elkövetkező hónapokban felfelé mutató inflációs kockázatot jelent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.