BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozatosan erősödött a forint

Fokozatosan erősödni tudott tegnap nap közben a forint árfolyama, a javuló nemzetközi hangulat közepette, írják az Erste Bank elemzői.

Az EUR/HUF kurzus nap közben bőven 278 alatt is járt. Ma reggel 278 forint körül állt az árfolyam. A 20 és 30 napos mozgóátlagok egyre lejjebb kerülnek, közelítenek az árfolyam jelenlegi értékéhez. Támaszt továbbra is 275 forintnál, ellenállásokat 279-280 forint körül, illetve feljebb, 282 forint környékén látunk.

Tegnap régiószerte kisebb-nagyobb erősödést láthattunk a devizapiacokon, kivéve a román lejt, ahol lényegében stagnált a kurzus az euró ellenében. Ma reggel mindenhol kisebb gyengülés látszik, ezért nem nagy meglepetés, ha a forint is egy árnyalatnyival gyengébben kezdi a napot a tegnapi záróértékénél. Ma délután az amerikai makroadatok esetleg befolyásolhatják a hangulatot, bár az elmúlt napokban az adatok publikálása nem váltott ki komolyabb hangulati ingadozásokat.

Ahogy az az elmúlt napokban jellemző volt, tegnap sem mért lényeges hozamváltozást az adósságkezelő a referenciapapírok mentén (-2 - +1 bázispont). A 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció tegnap igen jól sikerült, az adósságkezelő 45 milliárd forint helyett 60 milliárd forintnyi forrást vont be. A jelentős kereslet összhangban van az elmúlt időszakban megfigyelhető tendenciákkal, amihez azonban az is hozzájárulhatott, hogy az állampapírpiaci befektetők likviditási helyzete javulhatott a lejáró papírok és a visszavásárlások miatt (lásd a hétfői állampapírpiaci likviditási táblánkat).

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnapi kereskedési nap folyamán a vártnál kedvezőtlenebb adatok érkeztek az USA-ból, melyek gyengítették a dollárt az euróval szemben. Angela Merkel német kancellár tegnapi nyilatkozta, melyben ismét megerősítette, hogy országa kész mindent megtenni az euró megvédése érdekében szintén erősíthette az eurót. Nap végére 1,229-ről 1,2356-ig emelkedett az árfolyam.

Ami a tőzsdéket illeti, jó hangulat uralkodott a tengerentúli piacon, hegymenetbe kapcsoltak a vezető tengerentúli indexek, és négyhavi csúcs közelébe emelkedtek (Dow 0,65 százalék, Nasdaq 1,04 százalék, S&P500 0,71 százalék). Ma a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (augusztus, előzetes) értékét tudhatjuk meg délután.

Ázsiában a Nikkei 0,81 százalékot, a Hang Seng 0,51 százalékot emelkedett, míg a Shanghai index 0,18 százalékot veszített az értékéből. Az ázsiai piacok emelkedését nagymértékben segítette a globálisan jó befektetői hangulat és az amerikai piacok emelkedése. Az árupiacon az arany árfolyamát megfordította a 20 és 30 napos mozgóátlag, és emelkedéssel zárta a kereskedést. 0,7 százalékkal 1.615 dollárra erősödött az árfolyam. Tovább száguldott az olaj kurzusa, és 1,6 százalékkal 95,6 dollárig emelkedett. Közel a 200 napos mozgóátlag (96,7 dollár), ami megállíthatja az árfolyamot. Pozitív oldalon tartózkodnak a határidős indexek.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a Philadelphia-i Fed index augusztusi értéke gyengébb lett a várakozásoknál, -5 pont helyett -7 pont, ami azonban még így is jobb, mint az előző havi -12,9 pont. Vegyesen alakultak az ingatlanpiaci adatok. A megkezdett házépítések száma évesítve 746 ezer volt júliusban, ami 1,1 százalékos visszaesést jelentett júniushoz képest. Eközben a júniusi értéket 760 ezerről 754 ezerre korrigálták. A kiadott építési engedélyek száma viszont jobban alakult a vártnál: 770 ezer helyett 812 ezer lett az érték – szintén évesített adat - ami 2008 augusztusa óta a legmagasabbnak számít.

Tegnap a Daimler konszern egyik illetékese arról beszélt, hogy valóban elképzelhető bővítés a kecskeméti gyárban, azonban erről döntés még nem született. Tegnapi sajtóhírek szerint a Daimler 2015-re megduplázná a termelési kapacitásait a nemrég elindult magyarországi gyárában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.