BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsit gyengült a forint

Tegnap nagyon álmos kereskedésben az EUR/HUF kurzus némi emelkedést mutatott, a közös európai fizetőeszköz egy egységéért 278 forintot kértek ma reggel. A kurzus hetek óta 275 és 280 forint között mozog, ezek jelölik ki továbbra is a főbb támasz és ellenállás szinteket, írják az Erste Bank elemzői.

Kamatdöntés előtti kivárás jellemezte a kereskedést tegnap a forintpiacon. Az EURHUF kurzusa szűk sávban, 277,5-278 között ingadozott, ma reggel pedig a kissé romló nemzetközi piaci hangulat nyomán valamivel gyengébben, 278 fölött nyitott a forint. A ma délutáni kamatdöntésen nagyobb valószínűséget adunk az alapkamat-szint 7 százalékon való tartásának. Azonban a piac már beárazott egy 25bp-os kamatcsökkentést, és figyelembe véve a tanács megosztottságát, nem tartjuk kizártnak, hogy ez be is következik.

Vegyes irányban, de csak minimális mértékben változtak a referenciahozamok tegnap az állampapírok másodlagos piacán. Ma délelőtt 3 hónapos DKJ aukció lesz, délután pedig a jegybank kamatdöntésére figyelhet a piac.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD piacon minimális árfolyam elmozdulás volt csak tapasztalható. A tengerentúlról nem érkezett iránymutatásul szolgáló makroadat, és Európában sem bővelkedhettünk benne, mindössze a német IFO index került publikálásra, itt a várakozásokat közelítő eredményeket láthattunk. Ami a tőzsdéket illeti, lényegében oldalaztak a hét első kereskedési napján a tengerentúli piacok. Fontos makroadat nem borzolta a kedélyeket, és a gyorsjelentési szezon is véget ért, így a kereskedés hangulat alapú volt. Az indexek a nap eleji kisebb hegymenetet követően záráshoz közeledve lefelé csorogtak (Dow -0,25 százalék, Nasdaq 0,11 százalék, S&P500 -0,05 százalék). A befektetők kivárnak, és a pénteki Jackson Hole-i konferenciára fókuszálnak. Jól teljesített a technológia (0,2 százalék) és a közszolgáltatás (0,2 százalék), a legnagyobb mínuszban az alapanyagok (-0,7 százalék) és a távközlés (-0,5 százalék) zárt.

A meghatározó távol-keleti indexek vegyes képet mutattak ma reggel. A Hang Seng 0,17 százalékkal, míg a Shanghai index 1,23 százalékkal emelkedett. Az emelkedés alól kivételt jelentett a japán Nikkei, amely 0,61 százalékot veszített értékéből, miután a japán kormány csökkentette a gazdasági növekedési előrejelzéseket. Az árupiacon az arany árfolyama 1670,4-ről 1664,1 dollárra változott. Ami az olajat illeti, az Isaac névre keresztelt egyes erősségű hurrikán kezdi megközelíteni a Mexikói öblöt, azonban egy ekkora erősségű vihar még nem okoz problémát az olajfúró tornyoknak. Ugyanez azonban már nem mondható el a finomítókról, melyek esetében szükség lehet azok leállítására, ami átmenetileg csökkentené az olaj iránti keresletet. Összességében az olaj árfolyama 96,67-ről 95,47-ig csökkent. A negatív oldalon tartózkodnak a határidős piacok.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint a május-júliusi munkanélküliségi ráta 10,5 százalékos lett, ami lényegesen jobb az általunk várt 10,9 százalékhoz képest. A számok első ránézésre alapvetően kedvezőek, hiszen a foglalkoztatottak száma több mint 30 ezer fővel nőtt, míg a munkanélküliek száma több mint 13 ezer fővel csökkent. A munkapiaci aktivitást mérő mutató 57 százalékra emelkedett, ennyien jelentek meg a 15-74 éves korosztályból a munkaerőpiacon. A gazdaság jelenlegi állapota nem indokolná, hogy ilyen mértékű munkaerő bővítést hajtsanak végre a vállalatok, ezért valószínűsíthető, hogy az adat mögött az állam által finanszírozott közmunkarendszer további felpörgése áll. Júniusban még kevesebb, mint 108 ezer főt foglalkoztattak közmunkásként a májusi, 104,8 ezer fő után, ez az adat ugorhatott most meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.