BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifulladt a forint nagy erősödési hulláma

A nagy erősödési hullám kifulladása után alapvetően nem változott a technikai kép a forintpiacon. Tegnap kisebb mértékű forinterősödést láthattunk, a mai nyitásban pedig alig van elmozdulás. Támaszt továbbra is a 278-as szint környékén látunk – írják az Erste Bank elemzői.

Alig mozdult el tegnap a forint árfolyama, zárásra minimális mértékű forinterősödést láthattunk. Az EURHUF 280,60-on zárt. A tegnapi Fed döntés némi csalódást okozott a piacokon, ugyanis a jegybank nem jelentett be újabb intézkedéseket a gazdasági növekedés élénkítése érdekében. Emiatt a külső piaci hangulat valamivel kedvezőetlenebbé vált. Kivárás jöhet ma a piacon az EKB kamatdöntése előtt, a nagy kérdés, hogy az európai jegybank előáll-e konkrétumokkal, amivel elősegíthetné, hogy a problémásabb déli államok esetében fenntartható szinten maradjanak a kötvényhozamok. Amennyiben kötvényvásárlásokról is szó lesz a délutáni sajtótájékoztatón, a forint árfolyama is erősödhet.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap minimális mértékű hozamváltozások következek be. A diszkont papírok referenciahozamai továbbra is stagnáltak, a 3-15 éves szakaszon pedig enyhe, 2-3bp-os hozamemelkedés történt. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz. 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon jót tett a dollárnak, hogy nem jelentett be újabb monetáris lazítást a Fed. Ennek következtében erősödni kezdett a dollár, és 1,2304-ről 1,225-re változott az EUR/USD devizapár árfolyamjegyzése. A lazítás elmaradása miatt viszont a tengerentúli tőzsdéken lefelé mozgó árfolyamokat láthattunk tegnap (Dow -0,29 százalék, Nasdaq -0,66 százalék, S&P500 -0,3 százalék). Egyedül az energiaszektor zárt pluszban (0,6 százalék), a közszolgáltatás és az ipar voltak a nap vesztesei. Ma leginkább a délutáni EKB kamatdöntésre figyelnek a befektetők, a tengerentúlon pedig a szokásos munkanélküli segélykérelmek adatot láthatjuk.

Ázsiában is rosszabb hangulatban indult a kereskedés. Japánnak viszont sikerült árral szemben úsznia, és a Nikkei index emelkedni tudott. Az árupiacon a tegnapi kereskedés során a 20 napos mozgóátlag megfordította az olaj árfolyamának mozgását, s így 1 százalékos emelkedéssel a 88,03 dolláros hordónkénti árról 88,91-re emelkedett az árfolyam. Az arany árfolyama 0,1 százalékos csökkenés után 1.606 dolláron áll. A határidős indexek többsége a pozitív tartományban tartózkodik ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Nem változtatott tegnap a Fed az USA irányadó kamatláb-szintjén, az maradt a 0-0,25 százalékos sávban. Az amerikai jegybank közleménye szerint legutóbbi ülés óta napvilágot látott adatok a gazdasági növekedés lassulására utalnak. A munkanélküliség magas, a háztartások fogyasztási hajlandósága csökkent, míg az ingatlanpiacon továbbra is problémák látszanak. A közlemény megerősítette, hogy az irányadó ráta 2014 végéig a jelenlegi szinten maradhat. A gazdaság lassulása ellenére az esetleges további gazdaságélénkítő programokról szóló bejelentés elmaradt tegnap, úgy tűnik, hogy a jegybank további tényadatokra vár. Összességében viszont a piacokon fennmaradt a remény, hogy a legközelebbi, szeptemberi ülésen, amikor egyébként az új előrejelzések közzétételére is sor kerül, lépni fog a jegybank, ha szükséges.

Az USA-ban az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke a várt 50,2 pont helyett 49,8 ponton stagnált júliusban. Az ADP munkapiaci jelentése viszont pozitív meglepetést okozott, hiszen a várt 120 ezer helyett 163 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma júliusban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.