BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már többen kérnek árfolyamgátat

Június végéig 27 ezer gyűjtőszámlahitel-szerződést kötöttek a devizaadósokkal a pénzügyi szolgáltatók: ez a jogosultak számához képest elenyésző mennyiség, ám az igénylők száma gyorsuló ütemben növekszik. Egy felmérés szerint az adósok többsége bízik abban, hogy javul anyagi helyzete, és vissza tudja fizetni hitelét.

Felgyorsult az új típusú árfolyamgát igénylése a hazai hitelintézeteknél: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 27 252 darab gyűjtőszámlahitel-szerződést kötöttek a hazai pénzügyi szolgáltatók, ebből 18 ezret júniusban. A már élő gyűjtőszámlahitelek darabszáma meghaladta a 20 ezret az első fél év végén, ami majdnem kétszerese a májusi darabszámnak. Mindezek eredményeként június végére meghaladta a 900 millió forintot a gyűjtőszámlahitelek állománya, és az azokkal érintett hitelállomány közel 183 milliárd forint volt. A PSZÁF adatai szerint – nem meglepő módon –
a svájci frankban eladósodott ügyfelek közül kerül ki az új típusú árfolyamgátat igénylők túlnyomó része, a gyűjtőszámlahitelek 97 százaléka hozzájuk kapcsolódott.

A gyorsuló növekedés ellenére a jogosult adósoknak még mindig csak a töredéke igényelte az új lehetőséget: ebben szerepet játszhat az az aggodalom is, hogy a háztartás a legfeljebb ötéves árfolyamgátas időszak lejárta után nem tudja majd fizetni az akkor megemelkedő terheket.

A Budapest Bank által végzett felmérés szerint mindenesetre az érintett háztartások viszonylag optimisták. A felmérés szerint az árfolyamgátat igénybe venni szándékozó devizahitelesek többsége jelenleg fizetési nehézségekkel küzd, de bízik abban, hogy az árfolyamrögzítés időszakának lezárulta után képes lesz fizetni az újra megnövekedett törlesztőrészletet.

A megkérdezettek családi költségvetésének átlagosan 40 százalékát teszi ki az elmúlt évek során jelentősen megnövekedett havi törlesztőrészlet, és több mint felüknek 70 ezer forintnál magasabb a havi törlesztése. Nem meglepő tehát, hogy a felmérés szerint az árfolyamgátat igénybe venni szándékozó devizahitelesek 81 százaléka tartós vagy átmeneti fizetési problémái miatt él ezzel a fizetési könnyítéssel. A megkérdezettek 16 százalékának viszont eleve nem okoz gondot a törlesztés, hanem azért veszi igénybe az árfolyamgátat, mert kedvező lehetőségnek tartja.

Az árfolyamgát igénybevétele után a megkérdezettek 10–30 ezer forintos törlesztőrészlet-csökkenésre számítanak. Ezt az összeget a válaszadók közel fele (47 százaléka) részben vagy egészben meg kívánja takarítani. A megtakarítani szándékozók között a leggyakoribb cél a későbbi hiteltörlesztés elősegítése. A válaszadók megfontoltságát tükrözi, hogy mindössze 6 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy még nem tudja, mi lesz az árfolyamgátból származó megtakarításainak sorsa.

Az árfolyamgátnak köszönhetően felszabaduló összeget megtakarítani szándékozó válaszadók leginkább középtávra, a gyűjtőszámlahitel futamidejével megegyező, 1–5 éves időtávra akarnak félretenni. Számukra a befektetés biztonsága a legfontosabb (41 százalékuk nyilatkozott így), míg a likviditás és a magas hozam csak kisebb súllyal szerepel. Az így keletkező pénzösszegek a válaszok szerint leginkább lakáscélú megtakarításokba vándorolnak majd.

A konstrukciót a válaszadók nagyobb része viszonylag jól ismeri: 57 százalékuk tisztában van azzal például, hogy az árfolyamgát megszüntetése 5 évnél korábban is lehetséges, azonban a legtöbb válaszadó a teljes időszakot ki kívánja használni. Általában elmondható, hogy a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, nem okoz majd gondot neki a hiteltörlesztés az árfolyamgát időszakának lejártával. Elgondolkodtató azonban, hogy 36 százalék esetében problémás lehet a várhatóan emelkedő törlesztőrészlet fizetése.

Halasztás legfeljebb öt évre

A vonatkozó törvény alapján a kibővített árfolyamgát április 1-jei hatálybalépése után a pénzügyi szolgáltatók kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét voltak kötelesek befogadni, június 1-jétől a többi lakáshiteles kérelmét, szeptember elejétől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkezőkét. Több bank azonban már májusban megnyitotta a lehetőséget a nem közszférában dolgozó lakáshitelesek előtt is.

Az árfolyamrögzítés új rendszerébe azok léphetnek be, akik legfeljebb 20 millió forint összegű devizahitelt vagy devizaalapú kölcsönt vettek fel. A parlament március közepén döntött arról, hogy ne a lakás érteke, hanem a felvételkori hitelösszeg legyen a meghatározó körülmény. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig van lehetőség. A bankok svájci franknál 180, eurónál 250, japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, az adósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint. A bankok eddig változó intenzitású ügyfélérdeklődésről számoltak be.

Az árfolyamrögzítés új rendszerébe azok léphetnek be, akik legfeljebb 20 millió forint összegű devizahitelt vagy devizaalapú kölcsönt vettek fel. A parlament március közepén döntött arról, hogy ne a lakás érteke, hanem a felvételkori hitelösszeg legyen a meghatározó körülmény. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig van lehetőség. A bankok svájci franknál 180, eurónál 250, japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, az adósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint. A bankok eddig változó intenzitású ügyfélérdeklődésről számoltak be. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.