BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbillent a forint

A reggeli órákban kisebb gyengülést láthatunk a forintban, a kurzus közel került a 279 forintos szinthez. Az euró árfolyama már másfél hete 280 forint alatt tartózkodik. Az idei eurómélypont 275,4 forintnál látható, ez jelenthet támaszt, ha az EUR/HUF kurzus újra csökkenni kezdene. Felfelé 279, majd 282 forintnál látunk ellenállásokat, írják az Erste Bank elemzői.

Nem volt nagy elmozdulás pénteken a forint árfolyamában nap végére, napközben azonban volt némi gyengülés, az EUR/HUF kurzus közel került a 279-es szinthez. Ma reggel már érdemi gyengülést mutat a forint árfolyama, a pénteki 276,8 körüli záróról közel 279-re emelkedett a kurzus. A globális hangulat reggel kisebb romlást mutat, amit a vártnál szerényebb japán gazdasági növekedési adatok is táplálhatnak. A régióban ugyancsak többnyire gyengülést láthatunk, a román lej kivételével, azonban a forint gyengülése egyelőre a legerőteljesebb.

Az ÁKK pénteken a referenciahozamok enyhe emelkedését mérte az 5-15 éves szegmensben, a többi lejáratnál azonban nem mért jelentősebb hozamváltozást az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár erősödése volt megfigyelhető tegnap az euró ellenében. A kurzus ma reggel 1,23 alatt, 1,228 körül hullámzott. A részvénypiacokon a tengerentúlon kisebb erősödés következett be nap végére pénteken (Dow 0,32 százalék, Nasdaq 0,07 százalék, S&P500 0,22 százalék). Az összes nagyobb szektor pluszban zárt. Összességében továbbra is álmos volt a kereskedés, ami a mai napon folytatódhat, azonban a hét további napjain (a szerdai szünnapot kivéve) már több adatközlés is lesz, ami megmozgathatja az indexeket.

Ázsiában ma reggel a negatív tartományban voltak az indexek (Nikkei: -0,02 százalék, Hang Seng: -0,2 százalék, Shanghai: -0,7 százalék). A reggeli órákban az összes határidős index kismértékű csökkenést mutat. Az arany árfolyama kisebb emelkedést mutatott, az unciánkénti ár 1623 dolláron állt ma reggel. A WTI olaj ára azonban kisebb csökkenést mutatott tegnap.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A japán gazdaság a második negyedévben 1,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami lényegesen alacsonyabb, mint az első félévben produkált 5,5 százalékos bővülés. Egyúttal jelentősen elmaradt a várt 2,7 százalékos növekedési várakozásoktól is. A gyenge adatot nagymértékben befolyásolta az exporton keresztül az erős japán jen árfolyam.

Heti kitekintő:

Az USA-ban számos fontos makrogazdasági adatot publikálnak az előttünk álló héten. Kedden a kiskereskedelmi forgalom júliusi adatait ismerhetjük meg, melyektől a piac enyhe, 0,3 százalékos havi növekedést vár, miután a szezonvégi leárazások vélhetően növelték a vásárlási kedvet.

Szerdán teszik közzé a júliusi fogyasztói inflációs adatokat. A várakozások szerint a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek júliusban, s ezzel az éves index a júniusi 1,7 százalék ról 1,5 százalékra lassult. A maginflációtól szintén 0,2 százalékos emelkedést vár a konszenzus, s így a mutató várhatóan a júniusi 2,2 százalékon szintjén fog stagnálni. Szintén szerdán ismerhetjük meg a júliusi ipari statisztikákat, a termelés 0,6 százalékkal emelkedhetett az előző havi 0,4 százalék után.

Csütörtökön a megkezdett építkezések és a kiadott építési engedélyek számának júliusi statisztikáit teszik közzé. Végül a hét a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének augusztusi, illetve a „Leading Indicators” kompozit makromutató júliusi számaival zárul.

Magyarországon ezen a héten publikálja a KSH a júliusi inflációs adatokat és az előzetes második negyedéves GDP gyorsbecslést . Bár a júniusi ipari termelési és külkereskedelmi forgalmi adatok kissé ellentmondásosra sikeredtek, összességében úgy gondoljuk, hogy az ipari export pozitívan járulhatott hozzá a növekedéshez a második negyedévben. Ezzel azonban lényegében csak a visszaesés mértéke fékeződött, hiszen továbbra is negatívban maradhattak a beruházások és a fogyasztás. Várakozásunk szerint így éves összehasonlításban 1,2 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság az idei év második negyedévében.

A júliusi fogyasztói árindex közzétételére szintén kedden reggel került sor. A nagy kérdés, hogy a telekom-adó júliusi bevezetésnek hatása meg fog-e jelenni a júliusi statisztikákban. Amennyiben feltételezésünk helyesnek bizonyul, és ezzel a hatással csak némi időbeli csúszással (a számlák kézbevételével egyidejűleg) kell számolni, az éves index 5,4 százalékra lassulhatott a júniusi 5,6 százalékról. E mögött az élelmiszerek és a ruházati cikkek szezonális áresése, illetve a benzin árának további csökkenése állhatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.