BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem mutat nagy kilengést a forint

Nem volt nagy elmozdulás a forintban tegnap, az EUR/HUF jegyzések 278 és 279,5 között mozogtak jellemzően, és ma reggel is ezen szintek környékén indul a kereskedés., írják az Erste Bank elemzői.

A globális hangulatban nem láthatóak nagyobb hullámzások, így a forint árfolyamában sem látunk komolyabb kilengéseket. Lehetséges, hogy az oldalazás során az EUR/HUF kurzus „bevárja” a 20 és 30 napos mozgóátlagokat, amikkel a kurzus július második fele óta nem találkozott. Támaszt 275 forint körül, ellenállást 280, majd 282 forint körül látunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nem mozdult el tegnap sem túlságosan a forint árfolyama, kisebb erősödést lehetett tapasztalni. Ma reggel is stabilnak látszik az árfolyam. A régiós fizetőeszközöknél a cseh korona harmadik napja tartó erősödése szembetűnő, míg a román lej nem tudta folytatni az erősödést. A lengyel zloty a forinthoz hasonlóan viszonylag mozdulatlan. A tegnapi amerikai makroadatoknak nem volt komolyabb hatása a forint piacára, és jó eséllyel ma sem lesz az újabb adatoknak komoly hatása.

Az adósságkezelő a diszkontkincstárjegyeknél nem mért hozamváltozást, az éven túli papíroknál pedig vegyes irányú hozammozgás volt tapasztalható (-1 és +2 bázispont között). A hosszú hozamok stabilizálódni látszanak július vége óta, a 10 éves hozam durván 7,3 és 7,5 százalék között hullámzott az elmúlt hetekben. Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, 45 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon erősödött a dollár a tegnapi kereskedés során az euróval szemben, az árfolyam 1,2322-ről 1,2290-re változott. Az USA tőzsdéin iránytalanra sikeredett a tegnapi kereskedés, ami a felemás makroadatoknak köszönhető. Egyedül a Nasdaq tudott emelkedni, és a jó hangulat zárásig kitartott (Dow -0,06 százalék, Nasdaq 0,46 százalék, S&P500 0,11 százalék). Ma a szokásos munkanélküliségi statisztikákat láthatjuk délután, és a Philadelphia-i Fed index augusztusi értékét is ma publikálják.

Ázsiában a Nikkei 1,66 százalékot, a Hang Seng index pedig 0,14 százalékot emelkedett. A Shanghai index a piaccal némileg ellentétesen mozgott, hiszen 0,12 százalékot csökkent az értéke. Wen Jiabao kínai miniszterelnök arról beszélt, hogy úgy látja, egyre nagyobb tere van a jegybanki beavatkozásnak. A sorozatban érkező kedvezőtlen távol-keleti makro adatok után a befektetők örömmel látták, hogy számíthatnak gazdaságélénkítési lépésekre.

Az árupiacon a 30 napos mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal megfogta az arany árfolyamának zuhanását. Napközben 1.590 dolláron is járt a kurzus, de zárásra sikerült 1.600 dollár fölé kapaszkodnia. Emelkedésnek indult a tegnapi kereskedésben a kőolaj árfolyama. A kurzus 1 százalékkal, 94,3 dollárig emelkedett, így megnyílt az út a 200 napos mozgóátlagig (96,7 dollár). A kőolaj készletek a vártnál nagyobb mértékben zsugorodtak, 1,5 millió hordó helyett 3,6 millió hordóval. A benzin készletek pedig 2 millió hordó helyett 2,3 millió hordóval apadtak. A határidős indexek többsége a pozitív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban az ipari termelés a várt 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal nőtt júliusban. A New-York feldolgozóipari index augusztusi értéke viszont a vártnál lényegesen gyengébb lett. Az index egy hónap alatt több mint 13 pontot zuhant, így a 7 pontos várakozás helyett -5,95 pont lett a mutató. A fogyasztói árak a várt 0,2 százalékos emelkedéssel szemben nem változtak júliusban, így az éves index 1,4 százalékra csökkent a júniusi 1,7 százalékról.

Sajtóhírek szerint a kecskeméti Mercedes gyár 2015-re szeretné megduplázni a jelenlegi, évi 150 ezer darabos kibocsátását, és az erre való felkészülést már meg is kezdték. Eddig 150 milliárd forintot költött a beruházásra a cég és mintegy 22 milliárd forintos támogatást kapott az államtól, írja a Napi Gazdaság ma reggel. A további beruházási összeg a tervek szerint több tízmilliárd forintra tehető. Eddig sem a cégtől, sem a kormánytól nem érkezett reakció a hírre, amely természetesen pozitív.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.