BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudta letörni a támaszokat a forint

Ismét 280 fölé emelkedett az EURHUF, és 281,4-en zárt a nap végén – írják az Erste Bank elemzői.

Bár napközben a kurzus többször is megpróbálkozott a 277,5-278-as szintek körül lévő támaszok letörésével, ez sikertelennek bizonyult. Ez a szint tehát továbbra is erős támasznak látszik, s amennyiben ezt sikerülne áttörnie a kurzusnak, további forinterősödés jöhetne. Azonban a fundamentális kép továbbra is inkább óvatosságot, és újabb erősödési trend helyett inkább korrekciót, oldalazó mozgásokat sugall.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Megállt a forint erősödése, s ismét a 280-as szint fölé került az EURHUF. Bár tegnap napközben még mutatkoztak erősödési hullámok, a zárás már 281,4-en történt. A forint gyengüléséhez hozzájárult, hogy tegnap az olasz és spanyol kötvényhozamok valamelyest ismét emelkedtek, illetve a tőzsdéken is romlott a hangulat. Továbbra is folyatódhat a külső piaci hangulat által vezérelt kereskedés a forintpiacon. Ma ismét fontos makroadatok lesznek az USA-ban, illetve a hazai piac is kivárhat a Fed ma esti bejelentései előtt.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 6,90 százalék lett. A papír iránt meglehetősen visszafogott kereslet mutatkozott, így az ÁKK az eredetileg tervezettnél 10 Mrd forinttal kevesebbet, 35 Mrd forintot bocsátott ki belőle. Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont papírok referenciahozamai gyakorlatilag stagnáltak, a 3-15 éves szakaszon pedig 1-7bp-os hozamcsökkenés következett be. 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon tegnap erősödni tudott az euró a dollárral szemben annak ellenére, hogy a dél-európai országok államkötvényeinek hozama valamelyest ismét emelkedett. A devizák szempontjából a ma végződő FED és a holnapi EKB ülés hozhat izgalmakat. Ami a tőzsdéket illeti, lejtőre kerültek tegnap a vezető tengerentúli mutatók, s a rossz hangulat a kereskedés végéig kitartott (Dow -0,49 százalék, Nasdaq -0,21 százalék, S&P500 -0,43 százalék). A csökkenés annak ellenére következett be, hogy a tegnap publikált USA-beli makroadatok összességében nem alakultak túl rosszul. Kivárás jöhet a mai kereskedésben a vezető jegybankok kamatbejelentései előtt.

Ázsiában zömmel szintén csökkentek az indexek, kivételt csak a két jelentős kínai index képezett; a Hang Seng 0,14 százalékot, míg a Shanghai index 0,77 százalékot emelkedett. Az árupiacon az arany árfolyama 0,2 százalékkal, 1618 dollárra emelkedett tegnap. Az olaj viszont 2 százalékkal gyengült a tegnapi kereskedés során, és 88,06 dollárra csökkent az árfolyam, átesve ezzel a 20 napos mozgóátlagon is. Vegyes képet mutatnak ma reggel a határidős tőzsdeindexek.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban tegnap több fontosabb makroadat is napvilágot látott. A Chicagói beszerzési menedzser index értéke a várt 52,5 pont helyett 53,7 pontra emelkedett júliusban a júniusi 52,9 pontról. A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe júliusban három havi csúcsra, 65,9 pontra emelkedett, szemben a várt 61 ponttal. A júniusi érték „csak” 62,7 pont volt. Az S&P Case-Shiller lakásár indexe májusban 2,2 százalékos emelkedést mutatott havi szinten. Az éves index azonban még így is 0,7 százalékos csökkenést jelzett. 

A magyar szezonálisan igazított beszerzési menedzser index (PMI) értéke 51,9 pontra csökkent júliusban a júniusi 52,8 pontról, jelezve a feldolgozóipar lassulását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.