BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlenül erősödik a forint – 271-ig is csökkenhet az árfolyam

Töretlenül erősödik tovább a forint árfolyama. Úgy tűnik, hogy a 277,5-278 környékén lévő támasz szint mostanra elesett. Innentől kezdve lefelé elég nehéz újabb szinteket találni. 276 EURHUF-nál látunk egy kisebb támaszt, amennyiben ezt áttöri a forint, akár a 271-ig is csökkenhet az EURHUF – írják az Erste Bank elemzői.

Újabb csúcsára emelkedett a forint az euróval szemben a pénteki kereskedés során. A nyitó 280,7-ről 277,63-ra erősödött a kurzus. Fontos makroadatok nem láttak napvilágot a hét utolsó munkanapján, így a forint erősödése leginkább a kedvező piaci hangulatnak tulajdonítható. Emellett úgy tűnik, hogy a piac továbbra is hisz a magyar kormány és az EU/IMF között ősszel létrejövő hitelmegállapodásban. A pozitív piaci hangulat a mai nyitásban is kitartott, így tovább erősödött a forint. Fundamentális oldalról továbbra is korrekciót látunk indokoltnak.

Az állampapírok másodlagos piacán a hét utolsó napján kisebb csökkenést regisztrált az ÁKK a referenciaszintek esetében. A héten a csütörtökön esedékes kötvényaukciókra figyelhet leginkább a piac.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon és a hét utolsó kereskedési napján erősödött az euró, s így 1,2180-ról 1,2387-es árfolyamra változott az EUR/USD devizapár árfolyamjegyzése. Ami a tőzsdéket illeti, jól záródott a pénteki kereskedés a tengerentúli piacon, a jó makroadatok segítették az emelkedést (Dow 1,69 százalék, Nasdaq 2 százalék, S&P500 1,9 százalék). A szektorindexek közül valamennyi pluszban zárt, a pénzügy 2,5 százalékot, az energia 2,4 százalékot rallizott. A bankok jártak az élen: a Bank of America 3,6 százalékot, JP Morgan 2,6 százalékot emelkedett. Kimondottan jó hangulatban kezdődött a hét a távol-keleti piacokon is, az emelkedés leginkább a péntek délután megjelent kedvező amerikai makroadatoknak tulajdonítható. Az árupiacon az olaj árfolyama jelentősen emelkedett a pénteki kereskedés folyamán. A nyitó 87,26 dollárról a nap végére 91,4 dollárra változott az árfolyam. Az arany árfolyama napon belül 1.589 és 1.610 dollár között, egy 21 dolláros sávban mozgott, de nap a nap egészét tekintve nem volt elmozdulás, és a nyitó 1.610 dolláros értéken fejeződött be a kereskedés. A határidős indexek pozitív tartományban találhatóak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma a vártnál jóval nagyobb mértékben, 100 ezer helyett 163 ezer fővel nőtt júliusban. A munkanélküliségi ráta azonban 8,3 százalékra emelkedett a júniusi 8,2 százalékról. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke a várt 52 ponttal szemben 52,7 pontra emelkedett júliusban.

Pénteken napvilágot látott az a hír, hogy Spanyolország hivatalosan is kérheti, hogy az EFSF beavatkozzon az ország kötvénypiacán. Ez is segítette az emelkedést, mert ebben az esetben az EKB is vásárolhatna a másodpiacon kötvényeket. A hír azonban a hétvégén nem nyert megerősítést.

A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád interjút adott a Népszabadságonline-nak. A főbb pontok: (i) A költségvetés bevételi oldala továbbra is veszélyben van; (ii) A bankadó negatívan hatott a növekedési kilátásokra; (iii) A jövő évi GDP növekedés elmaradhat a kormány által tervezett 1,6 százaléktól; (iv) Az IMF-fel a megállapodás valamikor ősz és tavasz között születhet meg.

Heti kitekintő:

Az USA-ban szinte teljesen üres lesz a makronaptár az előttünk álló héten. Egyedül a csütörtök délután esedékes heti munkapiaci statisztikákat lesz érdemes figyelni, illetve szintén csütörtökön publikálják a júniusi külkereskedelmi mérleg adatokat.

Magyarországon kedden publikálja a KSH az előzetes júniusi ipari termelés adatokat, szerdán pedig az előzetes júniusi külkereskedelmi forgalmi adatokat. Mindenképpen érdemes rájuk figyelni, hiszen az utolsó fontosabb fundamentális adatok lesznek, melyekből a második negyedéves GDP alakulására következtethetünk. Ez utóbbira vonatkozó gyorsbecslés közzétételére augusztus közepéig kell várnunk. Kedden délután az előzetes júliusi államháztartási mérleg adatok ismerhetjük meg. Szerdán délután pedig publikálásra kerül a Monetáris Tanács legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve, amiből kiderül majd – hogy bár a kamatok tartására vonatkozó döntés nagy többséggel nyert - melyik két tanácstag szavazott júliusban a monetáris enyhítés mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.