BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább erősödött a forint

Tegnap tovább erősödött a forint az euróval szemben, ma reggel is jól tartja magát az árfolyam, kissé azonban alábbhagyott a felértékelődés lendülete. Amennyiben tovább rallizik a forint, a legközelebbi támaszszintet a 271-es szint környékén látjuk – írják az Erste Bank elemzői.

Tovább erősödött a tegnapi nap a forint, melynek következtében az EURHUF árfolyam 278,06-ról 275,57-re változott a nap végére. Egyrészt nagyon pozitív a külső piaci hangulat, másrészt úgy tűnik, hogy továbbra is bízik a piac a magyar kormány és az EU/IMF között ősszel létrejövő hitelmegállapodásban. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy számos gazdaságpolitikai és költségvetési kérdésben komoly véleménykülönbségek vannak a kormányzat és a nemzetközi szervezetek között, így a várhatóan szeptemberben újrainduló tárgyalások nem lesznek zökkenőmentesek.

Mindez ősztől okozhat még nagyobb kilengéseket a forint árfolyamában, azonban nem kizárt, hogy augusztusban a mostani relatíve erős szinten képes lesz stabilizálódni a forint. A ma reggel megjelent, vártnál rosszabbul alakuló ipari termelési statisztikáktól nem várunk érdemi piacbefolyásoló hatást.

A kedvező piaci hangulatban – a forint erősödésével párhuzamosan – az állampapírok másodlagos piacán is hozamcsökkenéseket regisztrált az ÁKK, a látványosabb változás a hosszabb papíroknál következett be. A görbe 3-15 éves szakaszán ugyanis 13-15bp-al kerültek lejjebb a referenciaszintek. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon erősödni tudott az ez euró a dollárhoz képest, és az árfolyam 1,2369-ről 1,2401-re változott a tegnapi kereskedés során. A tőzsdéken a hét első kereskedési napján is emelkedő árfolyamokkal szembesülhettünk a tengerentúli piacokon, bár az utolsó fél órában már beadták az indexeket, amelyek így is 3 hónapos csúcsra kapaszkodtak (Dow 0,16 százalék, Nasdaq 0,74 százalék, S&P500 0,23 százalék). Makrofronton nem voltak tegnap izgalmak és vállalati jelentések sem borzolták a kedélyeket. A nyugodt kereskedés folytatódhat csütörtökig, akkor jön majd egy fontos munkaerő piaci adat.

Távol-Keleten is kitartott a piacok lendülete, és az ázsiai indexek ma reggel is folytatták az emelkedést. A várakozásoknak megfelelően az ausztrál jegybank nem változtatott a 3,5 százalékos alapkamaton a ma reggeli ülésen. Az árupiacon az arany árfolyama 2 dollárral, 1.614 dollárra csökkent a tegnapi kereskedés során. Az olaj árfolyama pedig a tegnapi pozitív hangulatú kereskedés során 91,34 dollárról 92,2 dollárra emelkedett. Pozitív tartományban tartózkodnak ma reggel a határidős indexek.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH közleménye szerint júniusban az ipari termelés az általunk várt enyhe emelkedéssel szemben 2,2 százalékkal csökkent havi szinten a szezonálisan és a munkanaptényezővel is igazított adatok szerint. Ennek megfelelően az éves index mindössze 0,6 százalékos emelkedést mutatott. Részletes adatok még nem ismertek, úgy tűnik, hogy a járműgyártástól várt pozitív teljesítmény nem tudja ellensúlyozni az egyéb ágazatokban mutatkozó termelés-visszaesést.

Az Magyar Nemzet információi szerint a 2013-as költségvetés módosított verziója már nem számol a Magyar Nemzeti Bank műveleteire vonatkozó tranzakciós illetékből származó bevételekkel. A hír egyrészt kedvező, hiszen az MNB megadóztatásának közgazdasági szempontból sem lett volna értelme, másrészt a jegybank adóztatásának terve vélhetően fontos akadálya lenne a megegyezésnek a várhatóan szeptemberben újrainduló IMF tárgyalásokon. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a jövő évi költségvetésben újabb 120 milliárd forintra kell ellentételezést találni, ennyi bevételre számított ugyanis az NGM a jegybanki tranzakciós illetékből. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.